Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Jövőre jön a 10 gigabites optikai összeköttetés a PC-kbe

Bodnár Ádám, 2009. szeptember 25. 11:01
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Intel Developer Forumon Dadi Perlmutter, az Intel Architecture Group vezetője egy másodpercenként 10 gigabites sávszélességű optikai összeköttetést demózott, amely már 2010-ben elérhető lehet otthoni használatra.

Rézkábel helyett helyett optikai szál otthon is

Az utóbbi években a PC-ket és a perifériákat összekapcsoló interfészek sebessége látványosan növekedett, mivel egyre nagyobb mennyiségű adat gyors átvitelére van szükség, gondoljunk akár az USB-re, a FireWire-re, a HDMI-re vagy a DisplayPortra. Ezen technológiák azonban jellemzően rézvezetékeket használnak, amelyek egy idő után korlátozzák az elérhető sávszélességet, illetve az elektromágneses interferencia miatt a kábelek is rövidek.

Az optikai kommunikáció nem csak nagyságrendekkel gyorsabb mint a vezetékes, különböző hullámhosszúságú jelek alkalmazásával egy adott optikai vezetéken több adatsáv is továbbítható egyidejűleg, így az elérhető sávszélesség költséghatékonyan sokszorozható. Az optikai szálon utazó fotonok lényegesen kisebb hőt bocsátanak ki magukból mint a rézvezetéken áramló elektronok. Emellett az optikai megoldások előnye, hogy az áramló adatok "lehallgathatatlanok", mivel nem bocsátanak ki elektromágneses sugárzást.

Az adatközpontokban a legnagyobb sávszélességű összeköttetések már régóta optikai alapokra épülnek, az Intel által demózott Light Peak pedig otthoni környezetbe, a PC-k világába is elvinné az optikai technológiát. A technológia lelke egy aprócska modulátor, amely az elektromos jelet miniatűr infravörös lézerek segítségével fénnyé alakítja, majd a jel fogadója fotodetektorok segítségével a fényből újra elektromos jelet állít elő. A szükséges vezérlőchipet az Intel szállítaná, az optikai komponenseket pedig gyártópartnerek közreműködésével állítaná elő.

Light Peak

Az IDF-en demózott Light Peak modul, amely a kontrollert, a modulátort és a csatlakozót tartalmazza, mindössze 12x12 milliméter méretű, a használt kábelben az optikai szál pedig csupán 125 mikrométer, vagyis hasonlóan vastag mint egy emberi hajszál. Perlmutter egy 10 Gbps sebességű Light Peak összeköttetést demózott 30 méteres kábelen, de ahogy a technológia fejlődik és a gyártás olcsóbbá válik, akár 40 vagy 100 Gbps sebesség is elérhető az Intel szerint.

A Light Peak csak egy fizikai réteg, amelyre lényegében tetszőleges protokoll ráültethető, így az optikai összeköttetés használható lenne nagyfelbontású videó és térhatású hang átvitelére például egy PC és egy tévé között, csatlakoztathatók nagy sávszélességet igénylő perifériák (adattárolás, videodigitalizálás), kiváltható lenne vele a hálózati kábel is. Perlmutter úgy véli, a mai PC-k egyik fontos kényelmi problémája, hogy a sokféle periféria kapcsolásához sokféle kábelre van szükség, ezeket idővel mind felválthatná a Light Peak.

Az Intel várakozásai szerint az optikai összeköttetéshez szükséges alkatrészeket az évtized végére annyira le lehet kicsinyíteni, hogy nem csak számítógépeke és perifériákat, hanem akár közvetlenül a chipeket is össze lehet majd így kapcsolni, de a távlati cél az, hogy egy chipen belül is optikai kommunikációs váltsa fel a rézvezetékeket. A vállalat ezért azon dolgozik, hogy az alkatrészeket szilíciumból készítse el, mert akkor nem csak könnyen miniatürizálhatók, hanem a félvezetőiparban bevált eljárások segítségével óriási mennyiségben, olcsón gyárthatók.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.