:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 24. 14:05

Frissítette mobil Linuxát az Intel

Az Intel bemutatta a Moblin 2.1-es verzióját, amely már okostelefonokon is működőképes. A vállalat jövőképe szerint hamarosan beköszönthet az internetre csatlakozó, mobil multimédiás eszközök aranykora, elmosódnak a határok a noteszek és az okostelefonok között.

Moblin, a szoftver

Az Intel Developer Forumon először volt látható az Intel Linux-alapú operációs rendszerének, a Moblinnak a 2.1-es verziója. A Fedora-alapú Moblint elsősorban a netbookokra szánja az Intel, de a vállalat szerint a minimalista felület és a kis hardverigény miatt hordozható internetterminálokon (MID) is jól használható, a 2.1-es verzió pedig olyan képességekkel gazdagodott, ami okostelefonokon való futásra is alkalmassá teszi.

A Fedora-alapú Moblin projektet 2007 nyarán, lényegében a netbookok tömeges térhódításának kezdetén indította útjára az Intel azzal a céllal, hogy egy kimondottan a termékkategória igényeit szem előtt tartó szoftver szülessen. A netbookokon azonban láthatóan elbukott a Linux, becslések szerint tízből kilenc ilyen gépet Windowszal vásárolnak meg. Az Intel azonban x86-os chipjeit egyre kisebb és kisebb készülékekbe is szeretné eljuttatni, például az IDF-en is részletezett Moorestown platform révén.

\"\"

Moorestown, a hardver

A Moorestown lelke egy úgynevezett system-on-a-chip (SoC), azaz egy rendszerchip, mely kiterjedt rendszerfunkciókat integrál a processzormaggal közös szilíciumszeletre. A Lincroft kódnévre hallgató SoC az Intel 45 nanométeres csíkszélességű eljárásán készül, egy- vagy két Atom processzormag köré grafikus és videofeldolgozó logikát, valamint DDR3-memóriavezérlőt épít. A Moorestown platform része a Langwell kommunikációs chip, amely képes kapcsolatot teremteni a vezeték nélküli hálózati vezérlőkkel, kamerával vagy a háttértárral.

Az Intel állítása szerint a Moorestown az első generációs Menlow-hoz képest fele akkora helyet igényel csak, üresjárati (idle) fogyasztása pedig ötvenszer kevesebb. A félvezetőgyártó máris számos elektronikai céggel tárgyal Moorestown-alapú készülékek fejlesztéséről és piacra dobásáról, köztük a legnagyobb szerződéses gyártókkal (Quanta, Compal, Inventec), valamint az LG-vel. A dél-koreai cég az év eleji Mobile World Congressen jelentette be, hogy egy Intel-alapú okostelefonnal lép piacra valamikor 2010 táján.

Videó, Flash, Silverlight, közösségi szolgáltatások

Az új platformtól az Intel azt várja, hogy elmossa a határokat a számítógépek és okostelefonok között, és olyan eszközök jelennek meg a jövőben, mellyel rendkívül kompakt méretekben, a mai mobilkészülékeket sújtó kompromisszumok nélkül böngészhető a web, vagy fogyaszthatóak akár a videók is. A Moblin 2.1-et már ennek szem előtt tartásával fejlesztették, a bemutató szerint a Firefox-alapú böngészőnek (Fennec) nem jelentenek gondot a Flash animációk és filmek sem és a Microsofttal közös fejlesztések eredményeképp hamarosan a Silverlightot is támogatni fogja a szoftver.

\"\"A 2.1-es verzióban emellett nagy hangsúlyt fektettek a közösségi szolgáltatások integrációjára, a felhasználói felületet pedig widget-alapúvá fejlesztették, így a Moblinra épülő készülék tulajdonosa folyamatosan figyelemmel kísérheti az ismerősei aktivitását a különféle közösségi hálózatokban, illetve hírt adhat magáról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.