Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 24. 08:09

Megjelent az új Picasa

A Google elérhetővé tette a Picasa fényképrendező és -szerkesztő szoftverének legújabb, 3.5-ös verzióját. A program magyarul egyelőre nem elérhető, csak azok tudják letölteni, akiknek a Google fiókja angol nyelvre van állítva.

A Picasa az egyik legkényelmesebb fotórendszerező szoftver, ami elérhető manapság a piacon, ráadásul ingyenesen letölthető, s akár a Picasa Web albumok használata nélkül is működőképes kizárólag offline módban is. Természetesen a legcsábítóbb funkciója, hogy az összerendezett albumokat két kattintással online webes felületre juttatja.

A korábbi verzióhoz képest a legnagyobb újítás a Picasa 3.5-ben az arcfelismerő modul elérhetősége. Eddig kizárólag az online felületen lehetett a feltöltött fotókon emberi arcokat keresni, most viszont akár a teljes offline fényképgyűjteményre rá lehet engedni az algoritmust, s akár személyek szerint is csoportosíthatóak a képek, összerendezhető egy album kedvenc barátainkról. A telepítés után a program végig fogja pásztázni a már katalógusban lévő fotókat, s csoportosítja az arcokat. Szerencsére nem kell újra hozzáadni mindenkit az adatbázishoz, a programmal lehetséges felcsatlakozni az online Google-fiókba, ahonnan automatikusan letöltődnek a már meglévő névcímkék.

A másik fontos fejlődést a Google Maps integrációja jelenti. A Picasa 3.5-ben sokkal gyorsabban és egyszerűbben lehet geotageket rendelni a képekhez, továbbá egy fejlettebb címkézőrendszer is került a programba és az import funkciók is kibővültek. A geotagek áttekintéséhez a \"Places\" nevű panelen egy Google térképen látszanak a felcímkézett képek készítési helyei. Ha egy még geotag nélküli képet szeretne valaki ellátni koordinátákkal, akkor közvetlenül lehet egy keresést indítani, majd a találati oldalon pontosítani a megszokott módon a leszúrt pont helyét.

Az importálás szintén fejlődött, mostantól lehetséges közvetlenül a fényképezőről vagy iPhone-ról képeket feltölteni webalbumba is. Külön be lehet állítani, hogy például az összes képet töltse fel a merevlemezre a Picasa, de csak a megjelölt, megcsillagozott képeket tegye elérhetővé az interneten is. Az új verzió egyébként elérhető Mac és Windows platformokra is, illetve első alkalommal a Mac verzió is elhagyta a \"béta\" címkét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról