:

Szerző: HWSW

2009. szeptember 23. 14:38

Beágyazott formában még egy évtizedig megmarad a Windows XP

A Windows XP Professionalre épülő termék ugyanazokat a hardvereket kezeli mint a Windows XP, ugyanazokat a drivereket támogatja és ugyanazokat a szoftvereket képes futtatni, vagyis a Windows-alapú beágyazott eszközök fejlesztői a már jól ismert és bevált fejlesztői eszközeiket használhatják.

A Microsoft eddig talán legnagyobb sikert elért operációs rendszere a Windows XP, amely nem csak a hagyományos értelemben vett számítógépeken terjedt el, hanem a beágyazott eszközökön is, például webterminálokon, orvosi műszereken vagy éppen játékgépeken. A PC-s világban a Windows XP-t azonban már felváltotta a Windows Vista, hamarosan itt a Windows 7 is, az XP pedig az év végén végleg nyugdíjba vonul. Szerencsére a beágyazott területre továbbra is megmarad, csak a neve változik.

A Windows Embedded POSReady egy beágyazott operációs rendszer a Windows XP Professional alapjain. Abban különbözik leginkább a Windows XP Embeddedtől, hogy ez nem annyira moduláris, cserébe jóval könnyebben használható, telepíthető. A Windows XP Embedded egy végletekig ízekre bontott beágyazott operációs rendszer, azonban ember legyen a talpán, aki a több tízezer komponenst átlátja, és abból valóban jól működő rendszert képes összeállítani. A POSReady ezzel szemben az asztali Windowsok kényelmét nyújtja, aki egy Windows XP-t tud telepíteni és használni, az ezzel is megbirkózik.

\"\"

A POSReadyt is beágyazott területre ajánlja a Microsoft. Az operációs rendszer moduláris, telepítésnél a nem szükséges elemek kiszedhetők, így a rendszerkép akár 500 megabájtra is leszorítható, a POSReady akár egy USB-s flash meghajtóról is indítható. A Windows XP-ben megtalálható komponensek egyesével ki- és bekapcsolhatók a POSReadyben (pl. Media Player, .NET Framework, Notepad, MSPaint), ha azokra szükség van. A beágyazott használatot támogatja, hogy a bootlogo kicserélhető, kikapcsolhatók a rendszerértesítések (pl. buborékok). Az operációs rendszer emellett tartalmaz egy virtuális billentyűzetet is, így a POSReadyre épülő eszközöknek nem kell saját billentyűzettel rendelkezniük, érintőkijelzős megoldások is használhatók.

A Windows XP Professionalre épülő termék ugyanazokat a hardvereket kezeli mint a Windows XP, ugyanazokat a drivereket támogatja és ugyanazokat a szoftvereket képes futtatni, vagyis a Windows-alapú beágyazott eszközök fejlesztői a már jól ismert és bevált fejlesztői eszközeiket használhatják a munkájukhoz. A POSReadyre épülő készülékek ugyanúgy működhetnek hálózatban mint a windowsos PC-k, tartományba léptethetők, csoportházirendekkel felügyelhetők. A POSReady ugyanazokat a nyelveket támogatja mint a Windows XP, így magyarul is elérhető.

Beágyazott környezetben fontos lehet, hogy a Windows Embedded POSReady képes írásvédetté tenni a rendszerpartíciót vagy bármelyik más meghajtót vagy könyvtárat(File Based Write Filter), ezzel az operációs rendszer lényegében védetté válik bármiféle külső behatás ellen, sem kártevő, sem az óvatlan vagy ártó szándékú felhasználó nem tudja módosítani a rendszert. Írásvédettség esetén az operációs rendszer és a szoftverek számára valójában továbbra is írható a tárterület, lehet szoftvereket telepíteni vagy beállításokat módosítani, azonban a módosítások egy virtualizált meghajtón történnek, újraindítás után a POSReadyre épülő készülék gyári eredeti állapotába kerül vissza.

A Windows XP idén év végén kikerül a Microsoft kínálatából és jövő nyáron a támogatás is megszűnik hozzá, csak a kritikus biztonsági résekre ad ki patchet a Microsoft, és azt is csak 2014-ig. A Windows Embedded POSReadyre ezzel szemben 10 évig garantál frissítést a Microsoft és 15 évig elérhető a szoftver, a 2009-es verzióhoz még 2019-ben is lesz mainstream támogatás. Így aki egyszer felépített egy POSReady-alapú készüléket, annak egy évtizedig nem kell módosítania a jól bevált környezeten.

A Windows XP Professional képességeit felvonultató Windows Embedded POSReady 2009 ára a Windows XP Home Editionét közelíti. Az operációs rendszerből ingyenes próbaváltozat a hazai disztribútornál, az Elbacomnál igényelhető. A termékről bővebb információ érhető el a Microsoft weboldalán.

[Az Elbacom megbízásából készített tartalom]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.