:

Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 22. 13:23

Intel: az EU téved és jogsértően jár el

Az Intel gyakorlatilag azonnal reagált azokra a hétfőn közzétett dokumentumokra, melyek Brüsszel szerint nyilvánvalóvá teszik az 1,06 milliárd eurós büntetés jogosságát. A chipgyártó szerint a Bizottság tényszerű tévedésben van, és eljárása jogilag is támadható.

Elfogultság

\"Az Intelnek meggyőződése, hogy a Bizottság üzleti gyakorlatunkkal kapcsolatos következtetései tévesek - ténylegesen és jogilag is - és fellebbeztünk a Bizottság döntése ellen. Az Intel elkötelezett az etikus üzleti magatartás és az összes alkalmazandó törvény és szabályozás betartása iránt, melyek a globális üzleti gyakorlatot irányítják a globális piacon történő verseny során. Bizonyosak vagyunk abban, hogy ebben a tekintetben mindig ragaszkodtunk ezekhez a sztenderdekhez és legálisan cselekedtünk\" - áll az Intel válaszában (PDF).

A vállalat arra a következtetésre jutott, hogy a Bizottság prekoncepciókkal látott neki a vizsgálatnak, mely megváltoztatta a versenyről alkotott képét, és következetesen egy ügyész elfogultságával értékelte a bizonyítékokat, hogy alátámassza saját nézőpontját. Ennek eredményeként a Bizottság \"figyelmen kívül hagyott vagy lekicsinylett - és valójában néha még meg is tagadott - fontos bizonyítékokat, melyek ellentmondtak világnézetének. Az eredmény a bizonyítékok egy következetesen egyoldalú és a végeredményre orientált kiválogatása és értelmezése lett\" - írja az Intel.

A chipgyártó továbbá azzal vádolja a Bizottságot, hogy bizonyítékot próbált eltüntetni, mikor egy számára nem kedvező kicsengésű interjút folytatott le egy Dell-vezetővel. A Bizottság nem őrizte meg a beszélgetésről készült felvételeket, így nem is mellékelte a vizsgálati anyaghoz, amivel megsértette kötelezettségeit. Az Intel szerint a Bizottság letagadta az interjút, majd kötelezettségeit is, így a cég az ombudsmanhoz fordult, aki idén július 14-én arra a következtetésre jutott, hogy a Bizottság hibát vétett. A Bizottság ráadásul nem kért be olyan dokumentumokat az AMD-től, melyek az Intel szerint relevánsak lehettek volna a vizsgálat szempontjából.

Az Intel egyúttal jelezte, hogy a jövőben szándékozik egy teljesebb választ is adni, melyben harmadik felet is bevonna az 1,06 milliárd eurós bírsággal járó európai döntés megcáfolása érdekében, ehhez azonban időre van szüksége. Az Intel bizonyítékokról beszél, melyekre szert tett ugyan a vizsgálat, de figyelmen kívül hagyott, ugyanakkor a cég meggyőződése szerint teljesebb képet adnának. Ezek a bizonyítékok jelenleg bizalmas státuszban vannak, védve a cégek üzleti érdekeit. A Bizottság tegnap tette közzé részletes döntésének nem bizalmas változatát, mely elsősorban levelezési részleteket vonultat fel.

Bizonytalan bizonyítékok

Az Intel egyúttal úgy látja, hogy a Bizottság jelentős súlyt adott a levelezésekben talált érzelmi megnyilvánulásoknak és spekulációknak, amennyiben azok alátámasztották a vádakat, miközben figyelmen kívül hagyott vagy elbagatellizált tényeket azzal kapcsolatban, hogy valójában mi történt, beleértve hiteles dokumentumokat, írott nyilatkozatokat és eskü alatt tett vallomásokat.

A tegnap közzétett e-mailekkel ellentétben a vállalat továbbra is állítja, hogy a pénzvisszatérítéseket nem kötötte olyan feltételekhez, melyek megkövetelték a vásárlótól, hogy az összes vagy a legtöbb processzort az Inteltől vásárolják, sem pedig olyanhoz, mely az AMD chipjeinek használatát tiltotta volna. Erről a Bizottságnak semmiféle hivatalos irata nincs, a közzétett leveleket pedig spekulációnak állítja be az Intel, melyeket alacsony beosztású, a tárgyalásokban részt sem vevő alkalmazottak írtak.

Az Intel úgy véli, a Bizottság egyszerűen nem értette meg, hogy milyen természetű verseny is folyik a processzorpiacon, ahol a nagy PC-gyártók igyekeznek egymás ellen kijátszani az Intelt és az AMD-t a lehető legkedvezőbb feltételek elérése érdekében. Mindez egy olyan környezetet teremt, mely tele van feszültséggel és gyanakvással, ezért feltételezésekkel. \"A Bizottság lényegében úgy döntött, hogy az Intel törvénytelenséget követett el, mikor nem oszlatta szét az OEM esetleges bizonytalanságát a tekintetben, hogy az Intel milyen mértékű kedvezményeket adna, ha az OEM úgy döntene, hogy kevesebbet vásárol az Inteltől, és többet az AMD-től\" - fogalmaz az Intel. Hozzáteszi, hogy nem is kérdezték meg, hogy mi történne akkor, ha egy OEM az AMD-től többet vásárolna.

Adatok

Az Intel állítja, hogy a vizsgált időszak alatt, 2002 és 2007 között egyetlen, a vizsgálatban szereplő PC-gyártó sem volt Intel exkluzív, ahogyan nem szenvedtek el semmiféle aránytalan csökkentést a visszatérítések kapcsán - sőt, ellenkezőleg, az Intel agresszíven versenyzett, hogy a lehető legtöbb megrendelést tudja megtartani. Mindezt tetézi, hogy az AMD részesedése a vizsgált 5 PC-gyártónál 8-ról 22 százalékra emelkedett, ami cáfolja azt, hogy az Intel kiszorította volna a piacról. Panaszában az AMD lényegében azt állítja, hogy az Intel taktikái miatt nem jutott hozzá fair részesedéséhez, melyre termékei feljogosították. Az Intel szerint döntésével azonban maga a Bizottság korlátozza a versenyt a processzorpiacon.

Az Elsőfokú Bíróság még nem döntött arról, hogy mikor hallgatja meg a feleket, az első tárgyalások valószínűleg jövőre esedékesek, és évekig húzódhat a pereskedés. Az Intel el akarja érni, hogy a bíróság helyezze hatályon kívül az Európai Bizottság idén május 13-án hozott határozatát, mely törvénytelennek ítélte az Intel európai üzleti tevékenységét, és ezért 1,06 milliárd euróra büntette, ami rekord. A büntetést az Intel már befizette.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.