:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 21. 13:24

A jövő adatközpontját fejleszti a T-Systems és az Intel

A T-Systems és az Intel közös kutatóközpontot hozott létre München mellett, ahol az adatközpontok hűtési hatékonyságát igyekeznek majd javítani.

Az Intel és a T-Systems adatai szerint a mai adatközpontok energiahatékonysági mutatója 1,7-1,8 körüli, ami azt jelenti, hogy a szerverek működtetésére fordított egységnyi energia mellé további 0,7-0,8 egység kell az adatközpont hűtésére. A vállalatok célja, hogy ezt 1,3 körülire szorítsák le.

Ennek érdekében egy kimondottan kutatás-fejlesztési célokat szolgáló adatközpontot épített az Intel és a T-Systems a München melleti Euroindustrieparkban. A kísérletekhez egy 70 négyzetméteres szerverszoba áll rendelkezésre, amelynek plafonja 2,50 és 3,70 méter között változtatható magasságú, több mint 50 szenzor figyeli folyamatosan a környezeti paramétereket, például a hőmérsékletet és a páratartalmat, a szerverekbe beáramló és onnan kifújt levegő hőmérséklete közti különbséget, emellett füstgenerátorokat is bevetnek, hogy láthatóvá tegyék a légáramlatokat.

\"\"

\"Ez a világon az első és egyetlen olyan projekt, amelyet teljes mértékben az adatközpontok energiahatékonyságának szentelnek\" - nyilatkozta Olaf Heyden, a T-Systems igazgatója és az ICT Üzemeltetés vezetője. \"Egy adatközpontban az energiaellátás és a hűtés éves költsége ugyanolyan magas lehet, mint az informatikai infrastruktúra beruházásoké\" - tette hozzá Christian Morales, az Intel EMEA-régiós vezetője. \"A ma nyíló DataCenter 2020 központban a T-Systems és az Intel azokat a kulcstényezőket fogja tanulmányozni és elemezni, amelyek az adatközpont összköltségére gyakorolnak hatást. A közös kutatásunk célja, hogy tervet dolgozzunk ki „a jövő adatközpontja” kifejlesztésére, felépítésére és üzemeltetésére.\"

Az Intel és a T-Systems egyaránt 10-10 mérnököt dedikál a Datacenter 2020 nevű projektre, akiknek a feladata a különféle elrendezések és hűtési megoldások vizsgálata lesz. Az Intel 180 szervert szállít a kísérletekhez, a T-Systems pedig a működésükhöz szükséges infrastruktúrát biztosítja. A Deutsche Telekom vállalati szolgáltatásokat nyújtó részlege több millió eurós büdzsét szán a Datacenter 2020 projektre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.