Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

A jövő adatközpontját fejleszti a T-Systems és az Intel

Bodnár Ádám, 2009. szeptember 21. 13:24
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A T-Systems és az Intel közös kutatóközpontot hozott létre München mellett, ahol az adatközpontok hűtési hatékonyságát igyekeznek majd javítani.

hirdetés

Az Intel és a T-Systems adatai szerint a mai adatközpontok energiahatékonysági mutatója 1,7-1,8 körüli, ami azt jelenti, hogy a szerverek működtetésére fordított egységnyi energia mellé további 0,7-0,8 egység kell az adatközpont hűtésére. A vállalatok célja, hogy ezt 1,3 körülire szorítsák le.

Ennek érdekében egy kimondottan kutatás-fejlesztési célokat szolgáló adatközpontot épített az Intel és a T-Systems a München melleti Euroindustrieparkban. A kísérletekhez egy 70 négyzetméteres szerverszoba áll rendelkezésre, amelynek plafonja 2,50 és 3,70 méter között változtatható magasságú, több mint 50 szenzor figyeli folyamatosan a környezeti paramétereket, például a hőmérsékletet és a páratartalmat, a szerverekbe beáramló és onnan kifújt levegő hőmérséklete közti különbséget, emellett füstgenerátorokat is bevetnek, hogy láthatóvá tegyék a légáramlatokat.

"Ez a világon az első és egyetlen olyan projekt, amelyet teljes mértékben az adatközpontok energiahatékonyságának szentelnek" - nyilatkozta Olaf Heyden, a T-Systems igazgatója és az ICT Üzemeltetés vezetője. "Egy adatközpontban az energiaellátás és a hűtés éves költsége ugyanolyan magas lehet, mint az informatikai infrastruktúra beruházásoké" - tette hozzá Christian Morales, az Intel EMEA-régiós vezetője. "A ma nyíló DataCenter 2020 központban a T-Systems és az Intel azokat a kulcstényezőket fogja tanulmányozni és elemezni, amelyek az adatközpont összköltségére gyakorolnak hatást. A közös kutatásunk célja, hogy tervet dolgozzunk ki „a jövő adatközpontja” kifejlesztésére, felépítésére és üzemeltetésére."

Az Intel és a T-Systems egyaránt 10-10 mérnököt dedikál a Datacenter 2020 nevű projektre, akiknek a feladata a különféle elrendezések és hűtési megoldások vizsgálata lesz. Az Intel 180 szervert szállít a kísérletekhez, a T-Systems pedig a működésükhöz szükséges infrastruktúrát biztosítja. A Deutsche Telekom vállalati szolgáltatásokat nyújtó részlege több millió eurós büdzsét szán a Datacenter 2020 projektre.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!