Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 21. 10:26

A világ első SATA 3.0 merevlemeze

A világon elsőként dobott piacra a SATA 3.0 szabvánnyal kompatibilis merevlemezt a Seagate. A 2 terabájtos meghajtó 6 Gbps sebességű csatolófelülettel rendelkezik.

Az új Barracuda XT egy percenként 7200 fordulatú merevlemez, amelyet leginkább nagy teljesítményű asztali gépekbe, munkaállomásokba és belépő szintű szerverekbe ajánl a Seagate. A 2 terabájtos kapacitást természetesen merőleges adatrögzítés segítségével éri el a meghajtó. A pufferelt átvitelt 64 megabájtos cache segíti.

A Serial ATA 3.0 szabványt még májusban fogadta el a fejlesztésre létrejött iparági munkacsoport. A Serial ATA 6Gbps-ként is emlegetett interfész nevéhez híven megduplázza közvetlen elődje, illetve megnégyszerezi az első generációs eszközök átviteli sebességét, így a rá csatlakoztatott tárolóegységek számára egy elméletileg 6 gigabit/másodperces áteresztőképességű adatáttovábbító csatorna áll majd rendelkezésre. A szabvány egy új NCQ (Native Command Queueing) parancsot is támogat, mely az audio- és videotartalmak gördülékenyebb streamelését segíti, emellett energiatakarékosabb üzemmódot is ígér az új technológia.

Az új szabvány teljes visszamenőleges kompatibilitást ígér a SATA I és SATA II rendszerekkel, így az interfész csatlakozója sem változik, a kisebb eszközök (jellemzően 1,8 hüvelykes merevlemezek) számára azonban létrehoztak a fejlesztők egy kompakt csatolót, emellett a vékony noteszgépeknél használt 7 milliméter magas optikai egységekhez is készült egy újfajta konnektor.

A Serial ATA 3.0 szabvány bevezetéséből elsősorban nem a merevlemezek, hanem az SSD-k profitálhatnak majd, amelyek teljesítményét a közeljövőben már korlátozhatja a SATA 2.0 maximális átviteli sebessége. A Seagate is elismei, hogy a SATA 3.0 felületű merevlemez egyelőre egy rétegtermék, leginkább a PC-jükre pénzt nem sajnáló játékőrülteknek, illetve munkaállomásokba és belépő szintű szerverekbe szánja a cég a Barracuda XT-t. 2011 körül azonban a vállalat szerint már általánosan elterjedtek lesznek a SATA 3.0 meghajtók, addigra valószínűleg minden alaplapon helyet kap SATA 3.0 vezérlő is már.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról