Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 21. 09:36

Wi-Fi, webrádió és internet az autóban

Világszínvonalú technológiát fejleszt egy maroknyi tehetséges fiatal srác a XI. kerületben. A Dension Wi-Drive segítségével zenéinket vezeték nélkül másolhatjuk át az autóba, de internetezhetünk és webrádiót is hallgathatunk vele.

A Dension Audio Systems célja a kezdetektől fogva az volt, hogy a felhasználó zenegyűjteményét a lehető legegyszerűbben hallgathassa az autóban. Ennek jegyében készült el a cég merevlemezes MP3-játszót tartalmazó fejegysége, a DMP3, majd jöttek a különféle adapterek, amelyekkel az iPodot lehet a kocsik fedélzeti rendszeréhez kapcsolni. Ma már egyre több autó rendelkezik USB-porttal, az erre kötött háttértárakról pedig képes zenéket, néha filmeket is lejátszani. A pendrive-ot vagy akár merevlemezt azonban mindig ki kell szedni az autóból ha új fájlokat szeretnénk átmásolni rá. A Wi-Drive használatával még erre sem lesz szükség.

Vezeték nélküli zenemásolás

A Dension legújabb terméke lehetővé teszi, hogy a ház előtt parkoló autónkba vezeték nélkül, Wi-Fi kapcsolaton keresztül juttassuk el a később lejátszani kívánt fájlokat, zenéket vagy akár videókat. A Wi-Drive felhasználójának elég beállítania, hogy az eszköz milyen időpontban kapcsoljon be automatikusan, és mikor töltse le az otthoni PC-n található állományokat a hozzá kapcsolt háttértárra, ami lehet pendrive vagy merevlemez. Így a zene- vagy filmgyűjtemény anélkül tartható folyamatosan naprakészen, hogy a háttértárat a másoláshoz ki kellene szerelni, ezért akár el is rejthető az autóban, nem is kell hogy könnyen elérhető helyen legyen.

\"\"

A Wi-Drive-hoz mellékelt szoftverben elég beállítani, hogy a számítógépen melyik könyvtár vagy könyvtárak tartalmát szeretnénk az autóban levő háttértárra szinkronizálni, innentől fogva pedig minden automatikusan zajlik. A szoftver az előre beállított időpontban megkeresi, kerültek-e új fájlok a kijelölt könyvtár(ak)ba, és ha igen, azokat áttölti. A másolás persze kézzel is végezhető, ha valaki szeretné, FTP-n vagy Windows alatt megosztott távoli könyvtárként is kezelheti a Wi-Drive-ra csatlakoztatott háttértárat.

A Wi-Drive lelke egy Intel IXP425 processzor és egy Atheros Wi-Fi chip, a szoftveres hátteret pedig egy teljesen saját fejlesztésű, egyedi, beágyazott Linux biztosítja. Selmeci Tamás vezető fejlesztő a HWSW-nek elmondta, a chipkészlet ugyan kompatibilis a 802.11n szabvánnyal, de a tesztek szerint n-módban használva az adatátvitel semmivel sem gyorsabb a g-módnál, ugyanakkor kevéssé stabil, úgyhogy egyelőre marad a 802.11g szabvány használata.

A fájlmásolás maximális sebessége így másodpercenként 2-2,5 megabájt körül van, ami elsőre lassúnak tűnhet, de ha tényleg csak néhány száz megabájtot, a frissen beszerzett új zenéket, filmeket szeretnénk a Wi-Drive háttétárára tölteni, elegendő, főleg ha előre beállított időpontban, mondjuk éjszaka történik a szinkronizáció, amikor bőséges idő áll rendelkezésre akár nagyobb állományok áttöltéséhez is. Annak érdekében, hogy az éjszakai fájlmásolás nehogy lemerítse az akkumulátort, a Wi-Drive folyamatosan figyeli annak feszültségét, s idejében kikapcsol, nehogy reggel a tulajdonos ne tudja elindítani a járművet.

Amiről mindenki álmodott: internet és webrádió

Az eszköz azonban ennél többre is képes, nem csak Wi-Fi adapterként, hanem akár hozzáférési pontként is működhet és ha a Wi-Drive USB-portjára egy 3G-modemet kapcsolunk, máris internetezhetünk az autó hot spotján, vagy ami még ennél is jobb, az autó hangrendszerén keresztül webrádiót is hallgathatunk. Ha nincs USB-s 3G-modemünk, akkor sem kell lemondani az internetkapcsolat lehetőségéről, a Wi-Drive USB-portba csatlakoztatott Bluetooth-adóvevőt is kezel, így a világhálót akár egy bluetooth-os mobiltelefonnal is elérhetjük, amennyiben az képes modemként működni (BT DUN vagy BT PAN mód).

A berendezés a Dension eddigi legbonyolultabb terméke, mind a hardvert, mind a szoftvert tekintve, ezért a fejlesztése több mint egy évig tartott, ezalatt számos akadályt kellett legyőzniük a cég mérnökeinek, akik mintegy 30-an vannak a cég budapesti főhadiszállásán, de közülük csak 4-5 fő dolgozott teljes munkaidőben a Wi-Drive-on. Trenka A. Raul szenior szoftverfejlesztő elmondta, az egyik legkeményebb diót a webrádió kifejlesztése jelentette, egyáltalán nem egyszerű feladat az autós fejegységeket átverni, hogy egy valós idejű streamet úgy kezeljenek, mintha az egy USB-s háttértáron levő MP3-állomány lenne, és ne akarják előre pufferelni például.

A Wi-Drive-on három USB-port van, ebből egy dedikáltan a háttértáré, a másik kettőre kapcsolhatunk például 3G-modemet és Bluetooth-adóvevőt, később pedig talán más eszközöket is. Selmeci Tamás  elárulta, a Wi-Drive szoftverének hamarosan elérhetők lesznek egyes API-jai, a vállalat szeretné a közösséget is bevonni a fejlesztésekbe. Az ötletek között máris több érdekes szerepel, a Wi-Drive-hoz lehetne illeszteni például webkamerát, amelynek a képe tolatókameraként megjelenhet a kijelzőn, vagy egyszerűen csak a sugárzott \"adást\" rögzíthetné a Wi-Drive, akár a felhasználó saját örömére, akár balesetek előtti helyzetek visszajátszására. Egy GPS-vevő jeleit is lehetne rögzíteni, de a lehetőségek száma végtelen, hogy ezekből mi valósul meg, annak csak a kreativitás szab határt.

\"\"

Nagy érdeklődés a nemzetközi piacon

A készülék teljes egészében magyar fejlesztésű és hazai gyártású, utóbbi Pásztón zajlik, a Dension saját üzemében, ahol a cég termékeit egy közel 100 fős csapat készíti. A múlt heti berlini IFA 2009 szórakoztatóelektronikai kiállításon nagy volt az érdeklődés a Wi-Drive iránt, a neves amerikai Popular Science a kiállítás 10 legjobb kütyüje közé sorolta a Sony, a Samsung, a Panasonic és a Toshiba mellett említve a kis magyar cég termékét - büszkélkedett Orosz-Várkonyi Attila divízióvezető. A HWSW azt is megtudta, bár a Dension elsősorban a nagy európai országokra (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország), illetve az Egyesült Államokra koncentrál, ahol évente több tízezer Wi-Drive eladását tervezi, de a terméket itthon is meg lehet vásárolni.

A WiDrive október 1-én kerül a boltokba, ára 299 euró. Akinek nincs az autójában a WiDrive-hoz nélkülözhetetlen USB-port, annak sem kell lemondania a vezeték nélküli kényelemről, a Dension kínálatában szerencsére a legtöbb autóhoz és fejegységhez kínál USB-adaptert is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról