Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 15. 11:14

Összefogja a közösségi hálózatokat a Centrl helyfüggő szolgálatása

A helyfüggő szolgáltatások körüli felhajtás a GPS-képes mobilok terjedésével egyre erősebb, s a mobilipar jó része azon igyekszik, hogy működőképes és hasznos megoldásokat alakítson ki. A jó ideje létező Centrl a mobil világba lépéssel most igyekszik összefogni a web, a közösségek és a GPS minden jó tulajdonságát.

Az elmúlt hónapokban a a Google mellett a közösségi hálózatok és a kisebb webes szereplők is komoly lépéseket tettek azért, hogy szolgáltatásaikat helyfüggővé tegyék. Az Egyesült Államokban már ismert Loopt, Brightkite vagy a Foursquare lényege, hogy a városokban mozogva könnyebben ismerkedhessenek a felhasználók, könnyebben megleljék barátaikat vagy szórakozóhelyeket fedezhessenek fel. A piac viszont még messze nem telített, sőt, egyre nagyobb számban jelennek meg az új, érdekesebbnél érdekesebb megoldások.

Újabb híd a mobilról a web felé

A Centrl nevű mobilos alkalmazásra a Techcrunch szerkesztői hívják fel a figyelmet, s szerintük ez a program egy újabb hidat ver a mobiltelefon-felhasználók és a \"nagy\" webes világ közé. A szolgáltatás nem válogat a platformok között sem, hisze a Windows Mobile-t leszámítva minden fontos mobilos operációs rendszerre, így iPhone-ra, Androidra, Blackberry-re és Symbianra is elérhető. A korábbi verzió már 2008 májusa óta létezik, de a webes alkalmazással csak néhány nappal ezelőtt egészült ki.

A szolgáltatás erőssége, hogy nem igényel regisztrációt, ugyanis a legtöbb ismert közösségi szolgáltatáson keresztül elérhető, s elegendő bejelentkezni a már meglévő felhasználói fiókokon keresztül, a kompatibilitási listán a Facebook, MySpace, iGoogle, Friendster, Ning, Hi5, bebo, Orkut, iTimes és a Sonico szerepel. Ezen rendszerek bármelyik felhasználója képes aktívan részt venni a helyi közösségek életében, segíteni másoknak, keresni, kommentálni.

\"\"

A Centrl alapfunkciója természetesen az, hogy a felhasználó képes megosztani a helyzetét barátaival, csakúgy, mint a Google Latitude esetében, emellett viszont segítségére siethet a többieknek, akik egy éttermet, benzinkutat, boltot vagy bármilyen egyéb helyszínt keresnek a környéken. A Centrl ráadásul rétegekbe rendezi a webes adatbázisokból érkező információkat, mint a Yelp, Citysearch vagy a Wikipedia, ezek a rétegek teljességgel integrálva vannak a Centrl közösségi hálózatába, illetve a mobiltelefonos alkalmazásba is.

All-in

Egy új pont létrehozása egyszerű: valaki megjelöl egy helyet a térképen, elnevezi, fűz hozzá némi kommentárt, csatol hozzá egy fotót, mellékel egy kapcsolódó linket, s akár Twitteren keresztül közölheti is azt. A Centrl az összehordott információkból létrehoz egy általános profilt, ami kereshető lesz a többi felhasználó számára is. Ehhez később lehet csatolni további tartalmakat, így egyfajta közösségi POI-adatbázis jön létre.

\"\"

Ennél is izgalmasabb a helyfüggő azonnali üzenetküldő funkció, aminek segítségével az egy adott helyen tartózkodó Centrl-felhasználók valós időben kommunikálhatnak egymással. A szolgáltatás csoportosítja az egy adott helyen lévő felhasználókat, attól függetlenül, hogy a mobilos vagy a PC-s kliensen keresztül kapcsolódnak. A felhasználók láthatják egymást a térképen, s egy kattintással beszélgetésbe kezdhetnek, ráadásul ingyenesen.

Kellenek a userek

A Centrl sikere a kritikus tömeg elérésén múlik leginkább, hisz amíg csak San Francisco és New York környékén menő ez a hálózat, addig a világ más részein élő emberek nem igazán tudnak vele mit kezdeni, kivéve, ha oda látogatnak, s úgy használják, mint egy helyi specialitást. Ha viszont a jelenlegi félmilliós felhasználói szám a mobilos alkalmazás megjelenése miatt megsokszorozódik, akkor létrejöhet egy Google Latitude-ot maga mögé utasító webes, helyfüggő közösségi megoldás. Térképszolgáltatóként nem meglepő módon a Centrl is a Google Maps-et használja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról