Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 14. 10:05

Elfogadták a végleges 802.11n Wi-Fi szabványt

Véget ért a végtelen történet, az IEEE a múlt héten jóváhagyta a 802.11n szabványt. A szervezet áldása ugyanakkor már csak formális, a gyártók évek óta megelégelték a huzavonát, és piacra dobták a még formálódó szabványnak megfelelő eszközeiket.

HIRDETÉS

Az IEEE Szabványügyi Testülete múlt pénteken bólintott rá az úgynevezett 802.11n-2009 előterjesztésre, ezzel hét év vitájára tettek pontot az iparág nemzetközi szereplőit tömörítő szervezetnél. A 802.11 alapszabvány legújabb kiegészítése révén több eszközt, számítógépet, mobiltelefont, médialejátszót és szórakoztatóelektronikai készüléket szerelhetnek fel az elméletileg akár 600 megabit/másodperces adatátviteli sávszélességet elérő rádiókkal.

A 802.11n Wi-Fi szabvány fejlesztési folyamata pontosan hét évvel korábbra nyúlik vissza: a gyorsabb WLAN-hálózatok megalkotását célul kitűző csoport 2002. szeptember 11-én tartotta első ülését. A komoly munka egy év múlva kezdődött az IEEE bevonásával, hamar kiderült azonban, hogy az iparági szereplők nem tudnak megegyezni a legtöbb kérdésben, a szabványelőterjesztéseket rendre leszavazták. A vita méretét jól jelzi, hogy az évek során több tízezernyi kiegészítő megjegyzés született a formálódó szabvánnyal kapcsolatban.

A végleges szabvány megszületése előtt két évvel a Wi-Fi Alliance nevű, a szabvány kereskedelmi tevékenységét koordináló szervezet megelégelte a hosszú huzavonát, és lehetővé tette a gyártóknak, hogy az akkori - a véglegeshez közel álló - 2.0-s szabványtervezet alapján piacra dobják az első, pre-802.11n eszközeiket. Mára gyakorlatilag minden jelentős hálózatieszköz-gyártó rendelkezik ilyen berendezéssel, jóllehet a szabványt üzleti kritikus környezetben máig csak elvétve használják.

A gyártók szerint a pre-802.11n eszközök szoftverfrissítés útján megtaníthatók lesznek a végleges 802.11n szabványra, várhatóan ezért az 560 oldalas szabványleírás októberi publikálása után tömegesen jelennek majd meg a noteszgépekben található WLAN-vezérlőket, illetve a különböző vezeték nélküli hálózati eszközöket frissítő kódok. A szabványt idén egyébként januártól júliusig öt alkalommal módosították, az IEEE testülete elé a 802.11n szabvány 11.0-s tervezete került jóváhagyásra.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 6. 21:01

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.