Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 10. 12:06

Frissült a Firefox, még idén jön a 3.6-os verzió

A Mozilla Alapítvány tegnap elérhetővé tette a Firefox webböngésző két főverziójának legújabb kiadásait. A szoftvercég ezúttal három kritikus biztonsági rést, valamint számos egyéb, kevésbé jelentős hibát kijavított a kódban. A fejlesztők közben már javában dolgoznak az újabb kiadásokon.

A Firefox 3.5.3 és 3.0.14 verziószámot viselő biztonsági javítások közül három bizonyult kritikus besorolásúnak a Mozilla saját osztályzata alapján, emellett a frissített böngésző stabilabb is lett a Mozilla weboldalán szereplő információk szerint. A mostani frissítés egyébként várhatóan az egyik utolsó javítás a Firefox korábbi, 3.0-s verziójához, a fejlesztők ugyanis mielőbb a júniustól elérhető 3.5-ös verzió használatára igyekeznek ösztönözni.

A Mozilla fejlesztői weboldalán a hét elején közzétett információk szerint az újabb főverziók fejlesztése mindeközben gőzerővel zajlik: a mobil operációs rendszerekkel szorosabb integritást ígér a Firefox 3.6, mely a tervek szerint még az év vége előtt megjelenhet. A soron következő verzió emellett a fejlesztők tervei szerint gyorsabb is lesz a jelenlegi változatoknál, mind a weboldalak renderelését, mind a program általános teljesítményét (például elindulás) illetően.

A jövő év elejére várható 3.7-es verzió már a Firefox párhuzamosítását célzó projekt mintegy előszelének tekinthető, ennél a változatnál ugyanis a tervek szerint már különálló folyamatban futnak majd a böngészőkiegészítők, így az alkalmazás erőforrás-kihasználása lényegesen javulhat, különösen több, nagy erőforrásigényű plugin használata esetén.

A Firefox várhatóan egy év múlva megjelenő 4.0-s verziójában különálló folyamatban futhat a tartalom és a felhasználói felület. Erre azért van szükség, mivel a jelenlegi verziókkal egy-egy weblap okozta megakadás más weblapok kezelését, vagy a szoftvert is lelassíthatja, vagy akár magával is ránthatja, így a többi tartalomhoz sem férhetünk hozzá, és a Firefox is válaszképtelenné válhat. A párhuzamosítási törekvés a böngésző stabilitása mellett biztonsági szempontból is indokolt lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról