Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 10. 13:02

Idén már openSUSE Linuxon is lehet érettségizni

Az openSUSE is bekerült az informatikai érettségin a választható szoftverek közé, így a diákok a SuliX és az UHU mellett már ezt is választhatják a 2010 májusban startoló érettségi időszakban.

Az Oktatási Hivatal nemrég adta ki a 2009/2010-es tanévre vonatkozó érettségi szoftverlistát, amelyen az openSUSE Érettségi szoftvercsomag is szerepel a választható szoftverkörnyezetek között, ezzel az UHU Linux és a SuliX mellett harmadik nyílt forrású környezetként választható, természetesen Windows mellett.

Az informatikai érettségin a vizsgázóknak szoftverkörnyezettől függetlenül ugyanazokat a feladatokat kell megoldaniuk, a középszintű gyakorlati feladatsor például magában foglalja a szövegszerkesztést, táblázatkezelést, adatbázis-kezelést, weblapkészítést, prezentációkészítést és grafikát. Az emelt szint ehhez képest kiegészül algoritmizálással és adatmodellezéssel. A diákok windowsos vagy linuxos környezetben is megoldhatják a feladatokat, utóbbi esetben OpenOffice, Gimp, SeaMonkey, MySQL vagy PostgreSQL szoftverekkel, a programozási nyelvek és környezetek közül pedig gcc, Free Pascal vagy Java használható.

\"A nyílt forráskódú megoldásokat világszerte a legnagyobb vállalatok használják megbízhatóságuk és stabilitásuk miatt kritikus fontosságú alkalmazásaik futtatására. Számos európai hivatal pedig költségtakarékossági megfontolásból állította át Linuxra operációs rendszerét\" - mondta Szittya Tamás, a Novell hazai vezére. \"Az IDC független elemzőcég napokban publikált tanulmánya szerint a Linux operációs rendszerek forgalma 23,4 százalékkal növekedett tavalyhoz képest, és előrejelzésük szerint további dinamikus növekedés várható. A hallgatók jövőbeni versenyképességének növelése érdekében tehát érdemes elsajátítani a linuxos megoldások ismeretét.\"

Az informatika érettségi tantárgyra való jelentkezést követően a vizsgázóknak egy erre a célra összeállított dokumentumon kell nyilatkozni arról, hogy a vizsgán az egyes szoftvercsoportokon belül egy adott feladattípus megoldásához melyik szoftvert szeretnék használni, itt lehet bejelölni a kiválasztott openSUSE Érettségi szoftvercsomagot, amely az Oktatási Hivatal weboldaláról ingyenesen letölthető mint a diákok, mint a tanárok, intézmények számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról