Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 10. 10:07

Steve Jobs volt a legnagyobb durranás az Apple tegnapi rendezvényén

A májátültetése óta először szerepelt Apple-rendezvényen a nyilvánosság előtt Steve Jobs, a cég elnök-vezérigazgatója, akit a közönség felállva ünnepelt tegnap a vállalat San Franciscó-i rendezvényén. A bemutatott termékek már nem arattak ekkora sikert, az egyetlen igazi újdonság a kamerás iPod nano.

Az iPod nano külsőre nem sokat változott, újak a színek, a hátoldalán pedig megjelent egy kizárólag 640x480 pixeles H.264 videók rögzítésére alkalmas kamera. A készülék 8 vagy 16 gigabájtos memóriájába menti a felvételeket, amelyeket a 2,2 hüvelykes, 240x376 pixeles kijelzőn vissza is nézhetünk, illetve egyetlen gombnyomással küldhetjük őket a YouTube-ra. Az új nanóba hangszóró is került, ami zenehallgatásra nem annyira alkalmas, de legalább a rögzített videókat egyszerre több ember is láthatja, hallgatja. Annak ellenére, hogy az iPod nano ezen felül lépésszámlálót, és FM-rádiót is kapott, az ára nem változott, a 8 gigabájtos verzió 149 dollárba kerül, a 16 gigabájtosért 179 dollár kérnek.

Frissült az iPod classic is, amely mostantól 249 dollárért 160 gigabájtos tárhelyet ad, a 8 gigabájtos iPod touch árát pedig 229 dollárról 199 dollárra csökkentette az Apple, ezzel párhuzamosan bejelentette a 64 gigabájtos változatot, amely 399 dollárért kapható. A cég azt is demonstrálta, az iPod touch nem csak érintőképernyős zenelejátszó, hanem a telepíthető alkalmazások révén nagyszerű játékkonzol is. A pletykák ellenére az iPod touchba nem került kamera.

\"\"

Új szoftvert is kapott az iPod touch meg az iPhone is, az iPhone OS 3.1.1 néhány apróságban tér el a 3.0-tól. Az egyik, hogy darabonként 1,29 dollárért már lehet csengőhangokat vásárolni, a másik hogy az App Store-ban is használható a Genius, amely a felhasználó eddig letöltött és használt alkalmazásai alapján próbál meg további érdekeseket ajánlani. Az iPhone OS frissítése ingyen letölthető azok számára, akik már feltették a 3.0 verziót. Azok a touch-tulajdonosok, akik még 3.0 előtti szoftverrel rendelkeznek, 4,95 dollárért frissíthetnek.

Az Apple frissítette az iTunes szoftvert is, a 9-es verzióban megjelent újdonságok elsősorban a kezelőfelületet, az iTunes boltban történő navigációt érintik, emellett megjelent az iTunes LP, amely a megvásárolt albumokhoz a borító mellett dalszövegeket, fotókat, videókat és egyéb extrákat is letölt, az Apple szerint ezzel némileg visszahozva a boltban vásárolt CD-k vagy lemezek hangulatát, a vevő úgy érezheti, többet kap csupán néhány fájlnál. Szintén új az iTunes 9-ben a Genius Mix, amely a hasonló stílusú zenéket válogatja össze és játssza folyamatosan, mint egy webrádió. Az iPod touch és iPhone-tulajdonosok nagy örömére az új iTunes lehetővé teszi a kezelőfelületen elhelyezkedő alkalmazások csoportosítását.

A tőzsde nem volt túlságosan elragadtatva az Apple tegnapi bejelentéseitől, a cég részvényeinek árfolyama 1 százalékkal esett a rendes kereskedés során, majd a tőzsde zárása után 1,3 százalékkal erősödött. A rendezvény résztvevői szerint Steve Jobs jó bőrben volt, bár lefogyott, de jobban nézett ki mint legutóbb. Ő maga úgy nyilatkozott, hogy visszatért az Apple élére és minden egyes napot élvez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról