Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 10. 12:18

Felgyorsítja az AJAX alkalmazásokat a Microsoft

Ha egy fejlesztő azt szeretné, hogy az alkalmazása gyors legyen, a lehető legtöbb kódot kell a kliensre letöltenie, sok kód letöltése viszont sok ideig tart, lassítja az indulást. Erre az ördögi korre kínál megoldást a Microsoft.

Egyre több weboldalra kerünek fel látványos kezelőfelületeket felvonultató AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) alkalmazások, amikkel ma már egészen bonyolult feladatokat is meg lehet oldani. Épp emiatt ezek az alkalmazások gyakran lassan töltődnek le és lassan indulnak el, néha pokollá téve a felhasználók életét - vélekednek a Microsoftnál.

A redmondi cég most egy olyan szoftverrel jelentkezett, amelynek segítségével válaszképesebbé tehetők az AJAX alkalmazások. A Doloto, amely nevét a Download Time Optimizer rövidítéséből kapta, automatikusan elemzi az AJAX alkalmazásokat és képes azokat szétdarabolni. Ennek köszönhetően már a bonyolult, sok kódot tartalmazó programok is gyorsan letöltődhetnek, legalábbis azok a kódok, amelyek az alkalmazás első elindulásához kellenek. Így a felhasználó már birtokba veheti a programot, elkezdheti használni, miközben a további kódrészletek a háttérben töltődnek le, vagy éppen csak akkor, amikor ténylegesen szükség van rájuk.

A Doloto lényegében egy lokális proxyként működik, amely a háttérben folyamatosan figyeli a JavaScriptek futását, a rögzített információk és a futási idők alapján a szoftver logikai egységekre darabolva átírja a kódot, majd az így elkészült programot lemezre menti, így akkor is felgyorsítható egy AJAX alkalmazás, ha nincs hozzáférésünk a szerverhez, ha pedig van, akkor a Doloto által tárolt, átírt kódot vissza lehet tölteni a kiszolgálóra.

A Microsoft tesztjei szerint a Doloto használatával akár 40 százalékkal is csökkenteni lehetett az indításkor letöltődő kód mennyiségét, így a hálózati kapcsolattól függően jóval gyorsabban indultak el az AJAX alkalmazások. A megoldás működéséről bővebben a Microsoft Research weboldalán lehet olvasni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.