Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 7. 15:02

Nagyon olcsó lesz az ASUS e-könyvolvasója

Csökkenhetnek az árak, ezzel együtt nőhet az értékesítési volumen, ha az Asustek belép az elektronikus könyvolvasók piacára. A cég első embere nemrég világossá tette, hogy ez még idén bekövetkezik, kérdés, hogy a netbookokat feltaláló cég képes olyan szintre leszorítani az árakat, amely elindítja az öngerjesztő folyamatot.

Jerry Shen, az Asustek elnök-vezérigazgatója múlt héten elhangzott nyilatkozatában megerősítette, hogy cége még idén piacra dobja az egyre népesebb Eee termékcsaládhoz tartozó könyvolvasóit. Az Eee PC netbookokkal trendteremtő Asustek ezúttal nem az első a piacon, a tajvaniak azonban már most állítják, saját elektronikus könyvolvasójuk nemcsak sokkal fejlettebb lesz a most piacon lévő megoldásoknál, de lényegesen olcsóbb is lesz azoknál.

Az ASUS hónapokkal ezelőtt, az idei CeBiT alkalmával mutatta be a nagyközönségnek először két kijelzős tablet-koncepcióját, mely alighanem az idén forgalomba kerülő könyvolvasó alapját adja majd. A készülék részletesebb technikai specifikációi egyelőre nem ismertek, mindenesetre a felépítés inkább hasonlít majd napjaink nyomtatott könyvére, hiszen a cég e-bookja a tervek szerint kétoldalas lesz.

\"\"

A cégvezető nyilatkozatában nem zárta ki, hogy több modell is készül a könyvolvasóból, a legolcsóbb modell árát nagyjából 100 angol fontra (ez napi árfolyamon számolva alig több mint harmincezer forint) taksálják a vállalat angol képviseleténél - tudta meg a Times. A könyvolvasóból vélhetően készül drágább, prémium felszereltségű modell is, nem kizárt, hogy ebben olyan extrák is megjelennek, mint például a 3G-s modem, mely mind az Amazon Kindle-ben, mind a Sony újabb Readerjeiben megtalálható.

A kétoldalas könyvolvasó az eddig piacon lévő modellekkel ellentétben színes kijelzőket kap majd, lesz benne hangszóró és mikrofon, a drágább modellt pedig várhatóan webkamerával is felszerelik, valamint virtuális billentyűzettel a noteszgépekhez hasonlóan is működhet majd. Ez a koncepció egyébként nem teljesen ismeretlen a mini noteszgépek mezőnyében: a második generációs OLPC laptop (ismertebb nevén XO-2) a tervek szerint éppúgy egy kétoldalas elektronikus könyvolvasónak felel majd meg, virtuális billentyűzettel és két színes kijelzővel, mint az ASUS megoldása. Az XO-2 azonban a legjobb esetben is 2011-ben érkezhet csak meg, ráadásul aligha kerül kereskedelmi forgalomba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról