:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 2. 17:25

Sokasodnak a magyar Facebook felhasználók

Nem csak a világ többi részén, de hazánkban is erős ütemben növekszik a Facebook felhasználóinak száma. A világon összesen jelenleg már több, mint 250 millióan regisztráltak, s a magyarok is közel vannak a 400 ezres határhoz.

A Facebookon a legfrissebb adatok szerint 380.600 magyar tag van, ami szép növekedés, tekintve, hogy alig több mint egy hónappal ezelőtt még csupán 322 ezren voltak - derül ki egy a Facebook látogatottságát összegző weboldalról. Az elmúlt héten 14 ezres növekedést könyvelhettünk el, egy hónap alatt pedig 60 ezret. Amennyiben a növekedés üteme így alakul tovább, akkor akár év végére elérhetjük az egymilliós felhasználói számot is - ezt jósolja többek közt a Webisztán blog is.

Több a nő, sok a fiatal

Érdekes adalék, hogy a közösségi oldalon a magyar nők aránya jóval magasabb, 56 százalék, mint a férfiak 44 százalékos eredménye. Az életkor tekintetében nem meglepő módon a leginkább felülreprezentált réteg a 18-24 illetve a 25-34 éves korosztály. Előbbi 33,1, utóbbi 32,7 százalékát adja a magyaroknak a közösségi oldalon. A 35-44 (12,1%) illetve a 14-17 (11,7%) évesek szintén közel egyenlő arányban vannak jelen, de 14 évnél fiatalabb felhasználóból is akad 4600 (1,2%). Az eredetileg egyetemi közösségi szolgáltatásként indult oldal a globális terjeszkedése során sem vonzza túlságosan az idősebbeket, a 45-54 évesek nálunk is mindössze 5,1, az 55-64 közöttiek pedig már csak 3 százalékkal járulnak hozzá a társasághoz, 65 feletti magyarokból pedig alig 1200 van a Facebookon (0,9%).

Egy évvel ezelőtt körülbelül 30-40 ezer magyar lézengett az akkor nemzetközi vizeken még épp csak elszabadult közösségi oldalon, innen nézve szép teljesítmény a tízszeres növekedés, főleg ha beleszámoljuk, hogy csak néhány hónapja készült el a magyar lokalizáció, illetve azt, hogy nálunk nagyon erős az iWiW (főleg a középkorosztályon belül) illetve a MyVIP (főleg a tinik körében) hatása.

Talán ezen okoknak köszönhetjük, hogy a hasonló lélekszámú Csehországban jelenleg több mint 1,3 millió Facebook felhasználó van, a szomszédos Szlovákiában pedig 737 ezer. Hazánkban ezzel szemben a közösségi web robbanásakor az iWiW éppen kéznél volt, s a meghívó küldési lázban nálunk szinte kivétel nélkül mindenki itt próbálgatta a hálózatos kommunikációt. Sokaknak a Facebook idegennek tűnt, a sok alkalmazás és gadget zavarossá tette az egyszerűbb kezelhetőségre vágyó felhasználók számára az ismerkedést. Ennek ellenére fokozatosan szélesedik a kör, s ma már az informatika közeli emberek és a számítógéppel irodai munkát végzők mellett egyre több \"laikus\" jelenik meg itt is. Sőt, a közelmúltban több gyártó és szolgáltató is azzal reklámozott mobilkészülékeket, hogy Facebook-kliens tartozik hozzá.

Európa lenyomja Amerikát

Elmondható, hogy a Facebookra eddig a masszív amerikai dominancia volt jellemző, Európában pedig leginkább a britek lepték el a szájtot, de mostanra, az öreg kontinens országait együtt számolva már több az európai felhasználó, mint az amerikai. A brit és a dán 45 százalékos penetrációhoz képest (az internetezők számához viszonyítva) a többi országban 20-30, illetve 5-10 százalékos lefedettség jellemző, ami az okostelefonok terjedésével, az eddig távol maradó rétegek megjelenésével extrém gyorsasággal változhat, csak úgy, mint az iWiW esetében történt anno. Ez nem csak a felhasználóknak, de a közösségi médiát eszközként vagy hirdetési felületként használni akaró cégek számára is fontos fordulópont lesz. A \"netes telefonkönyvként\" is csúfolt iWiW-vel ellentétben a Facebook interaktívabb, pörgősebb és több tartalmat hordoz, így jó táptalaja lehet a kereskedelmi célú akcióknak is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.