Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 1. 09:49

Letölthető a végleges Opera 10

Az előre beharangozott időpontban, késlekedés nélkül adta ki a norvég Opera Software saját fejlesztésű PC-s webböngészőjének legújabb verzióját. Az Opera 10-nek minden esélye megvan rá, hogy komolyan előrelendítse a böngésző piaci részesedését.

A végleges Opera 10 lényegében nem különbözik a múlt héten megjelent kiadásra jelölt változattól, azaz a böngésző gyorsabb lett a korábbi verzióknál, valamint olyan funkciókat tartalmaz, melyeket eddig egyetlen PC-s webböngészőbe sem találhatók meg. A weboldalak gyorsabb rendereléséről ettől a verziótól már a Presto motor 2.2-es verziója gondoskodik, mely bizonyos weboldalakat akár 40 százalékkal gyorsabban jelenít meg, mint az Opera kurrens, 9.6-os változata - legalábbis ezt ígéri a fejlesztőcég.

Az új böngésző másik fontos újdonsága az Opera Mini mobilos browserből átvett Opera Turbo technológia, mely elsősorban azok életét hivatott megkönnyíteni, akik lassú (jellemzően EDGE-, vagy GPRS-alapú mobilinternet) kapcsolatot használnak, netán az előfizetésük forgalmi korlátja miatt szeretnék leszorítani a böngészés adatforgalmát. A Turbo bekapcsolásával az Opera webböngésző a weboldal teljes megjelenítéséhez szükséges sávszélességet az ígéretek szerint akár 80 százalékkal is csökkenthetik - a böngészők ilyenkor valójában az Opera saját szerverével kommunikálnak, mely előre letölti és a tartalom megváltoztatása nélkül tömöríti az oldalakat.

\"\"

Az Opera 10 további lényeges újdonságai közé tartozik az áttervezett kezelőfelület, melynek megalkotását ezúttal nem szakmabelire, hanem egy elismert dizájnerre, Jon Hicksre bízták. Az új külső egyik fontos eleme az átalakított böngészőfül-kezelés, ebben a verzióban például már szabályozható ezek mérete. Az Opera 10 emellett testre szabhatóbb speed dial funkciót kínál,valamint megjelent az 51 nyelvet támogató, Hunspell-alapú helyesírás-ellenőrzés is a böngészőben.

Az új Opera webböngésző Windows, Linux és Mac platformra elérhető a fejlesztők weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról