Szerző: Bizó Dániel

2009. október 19. 13:05

Fáradhatatlan SSD-k épülhetnek a Micron új flash chipjeire

A Micronnak sikerült sokszorosára növelnie 34 nanométeres NAND flash memóriachipjeinek ellenállóképességét, közölte a cég. Ezzel megindulhat azok írásintenzív nagyvállalati eszközökben történő alkalmazása is, melyről jelenleg tárgyal az eszközgyártókkal.

A Micron a lassan egy éve bevezetett 34 nanométeres gyártástechnológia folyamatos finomításával drasztikusan fokozni tudta a NAND flash chipjeinek ellenállóképességét. Mikor nagyjából egy évvel ezelőtt a cég bemutatta első ilyen MLC (multi-level cell, többszintű cella, több bit tárolására képes) chipjét, az átlagosan 1500 írási ciklust tudott elviselni, vagyis egy cella 1500 alkalommal újraírható, mielőtt a fáradás jelei erőteljesen mutatkozni kezdenek. Ez elfogadható olyan szórakoztatóelektronikai területeken, mint az mp3-lejátszók, mobiltelefonok, vagy olcsó pendrive-ok.

Nagyjából ez év közepére a Micron elérte, hogy 5 ezer ciklusos MLC, és 100 ezer ciklusos SLC (single level cell, egybites) chipeket tudjon előállítani, amivel már lehető vált, hogy azokat SSD-kbe építsék - az MLC esetében kétségtelenül PC-s felhasználásról, míg az SLC-nél szerver célú alkalmazásról van szó. Ezekre a 34 bites MLC chipekre épülnek például az Intel X25-M notebook SSD-i is, villámgyors random olvasási teljesítményt kínálva, mellyel látványosan felgyorsul a notebookok működése. A  műszakilag garantált működési idő pedig 5 év, feltételezve, hogy nem vagyunk abnormális felhasználók, és írunk minden nap több mint 100 gigabájtnyi adatot a háttértárra. Az Intel és a Micron közös vegyes vállalatban, az IM Flash keretin belül termelik a NAND flash chipeket.

A Micron mostanra érte el, hogy legújabb 34 nanométeres MLC chipjei már 30 ezer ciklust is képesek elviselni, míg az SLC változatok 300 ezret. Utóbbi azt jelenti, hogy az új, olcsóbban termelhető lapkák már extrém feladatokra is megfelelnek, mint például egy nagyvállalat központi naplózása vagy OLTP rendszer alatti írási cache, ahol praktikusan folyamatosan írás történik - akár éveken át, szüntelenül. Az MLC chipek kapacitása 32 gigabit, míg az SLC-k 16 gigabites kapacitással készülnek.

A Micron szerint a nagy áttörést az jelenti, hogy a 30 ezer ciklusos MLC lapkák immár alkalmasak nagyvállalati környezetben történő alkalmazásra is, mivel tartósságuk, megbízhatóságuk és sebességük eléri azt a szintet, hogy kritikus adatok kezeljenek. Ezzel tovább szegmentálódik a piac, és újabb rést találhatnak maguknak az SSD-k a merevlemezek ellenében, hiszen mind teljesítményben, mind árazásban a merevlemezek és az eddigi nagyvállalati SLC-s SSD-k közé landolnak. A Micron jelenleg tárgyal ügyfeleivel az igényekről, a tömegtermelés 2010 elején indulhat be, így legkorábban a 2010 első felében kerülhetnek piacra azok az SSD-k és más eszközök, melyek ezekre a chipekre épülnek - köztük valószínűleg az Intel következő generációs X25-E SSD-i.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról