:

Szerző: Koi Tamás

2009. augusztus 31. 09:56

Lassan minden telefonban szériatartozék lesz a Wi-Fi

A következő négy évben megtöbbszöröződik a Wi-Fi kommunikációra is képes okostelefonok száma, állítja egy nemrég közreadott jelentésben az ABI Research piackutató, megerősítve egy korábbi előrejelzését. A 2009-2011-ig tartó időszakban nőhet a legnagyobb mértékben a penetráció, elsősorban az érintőkijelzővel ellátott kommunikátorok megnövekedett forgalmának köszönhetően.

A piackutató legfrissebb előrejelzése szerint idén nagyjából 144 millió olyan okostelefont szállítanak majd a gyártók, melyekbe WLAN-modult is építettek, azaz - elsősorban internetelérés céljából - a hordozható számítógépekhez hasonlóan csatlakozni lehet velük vezeték nélküli útválasztókhoz vagy hozzáférési pontokhoz. A mobiltulajdonosok körében ugyanakkor egyelőre korántsem elterjed a Wi-Fi használat - a legtöbben az iPhone-tulajok használják a telefonjuk ezen képességét, ugyanakkor az Apple az egyetlen olyan gyártó, mely eddig mindegyik telefonjába épített WLAN-modult.

Az ABI Research-nél úgy látják, az okostelefonok forgalmának növekedésével párhuzamosan a Wi-Fi-s telefonok részesedése is jelentősen megugrik majd, így az idei 144 millióról két éven belül több mint 300 millióra nő azoknak a telefonoknak a száma, melyek WLAN-t használnak - ez nagyjából 108 százalékos bővülés két év alatt. A piackutató szerint ez a növekedési ütem 2013-ig biztosan tartható lesz majd.

A WLAN-t használó telefonok elterjedését az ABI Research szerint az operátorok kezdetben nem fogadták kitörő örömmel, hiszen az alternatív internetelérésre lehetőséget adó technológia gátat szabhatott annak, hogy a nagyobb értékű mobilinternet-szolgáltatást értékesítsék. A helyzet mostanra némileg megváltozott, a szolgáltatók ugyanis belátták, hogy a WLAN-használat terjedése valójában értékes hálózati erőforrásokat szabadít fel.

A Wi-Fi-rádió szériatartozékká válását prognosztizálja az amerikai piacra koncentráló NPD is: a piackutató szerint az idei második félévben a tengerentúlon éves szinten 300 százalékkal nőtt azoknak a telefonoknak az aránya, melyek WLAN-kapcsolaton is képesek kommunikálni. A Wi-Fi-s készülékek penetrációja az Egyesült Államokban ezzel elérte a 20 százalékot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.