:

Szerző: Koi Tamás

2009. augusztus 27. 14:50

Bemutatkozott a Nokia első linuxos okostelefonja

Hamarosan boltokba kerülhet a Nokia első olyan okostelefonja, mely a Linux-alapú Maemo szoftverplatform legújabb változatát futtatja. Az N900 felépítését tekintve hasonlít a nemrég bemutatott N97-re, a szoftverkörnyezet azonban teljesen másként épül majd fel a finn gyártó elképzelései szerint.

A Maemo nem újdonság a Nokia számára, a platformot 2005 óta fejleszti a cég, eredetileg internetcentrikus tablet zsebszámítógépei számára, melyek azonban nem arattak általános piaci sikert. A Maemo egy nyílt forrású projekt, mely leginkább a Debian alkotóelemeire építkezik, és szabadon elérhető fejlesztőeszközökkel bárki készíthet rá alkalmazásokat. A Nokia és az Intel június közepén bejelentett stratégiai együttműködésének többek közt része volt a Maemo platform közös fejlesztési célkitűzése is.

Nem MID, telefon

Ennek az operációs rendszernek a legfrissebb, 5-ös változatát használja majd a szétcsúsztatható QWERTY-billentyűzetes Nokia N900, mely a Nokia okostelefon-kínálatában elsőként szakít a Symbian operációs rendszerrel. A 3,5 hüvelykes, 800x480 pixeles felbontású érintőkijelzővel ellátott telefonnal a gyártó szerint a böngészési élmény a PC-khez lesz mérhető, köszönhetően az Adobe Flash-támogatással is rendelkező böngészőnek, melynek alapjait a Mozilla fejleszti.

\"\"

A Nokia N900 nemcsak új operációs rendszert, de új kezelőfelületet is kap majd, mely átláthatóbb és jobban személyre szabható lesz, mint a korábbi készülékeken. Az erős hardvernek köszönhetően az operációs rendszer várhatóan minden eddiginél gyorsabban fut majd: az N900-ba ugyanazt a rendszerprocesszort építik, mint az iPhone 3G S-be, az ARM Cortex A8-as CPU mellé 1 GB alkalmazásmemória és 32 gigabájtnyi flash memória kerül - a tárolókapacitást maximum 48 gigabájtig lehet bővíteni microSD-kártyával.

Az új csúcsmodellbe természetesen minden olyan extra megtalálható, mely a kategória többi tagját is megilleti, így szériafelszereltség az A-GPS-modul, a WLAN-rádió, a Bluetooth kommunikáció, emellett a telefon HSPA-modemként is használható, maximum 10/2 megabites másodpercenkénti le- és feltöltési sebesség mellett. A Maemo 5-öt futtató Nokia N900 októberben kerül a boltokba, nettó 500 eurós ajánlott fogyasztói áron.

Marad a Symbian is

A Linux-alapú operációs rendszerre épülő első okostelefon bejelentésével egy időben a Nokia fontosnak tartotta leszögezni, hogy az N900 bemutatása nem jelenti egyben azt, hogy a gyártó teljesen szakítani kíván a tavaly felvásárolt Symbiannal. A Reuters értesülései szerint a Nokiánál továbbra is a Symbian marad az okostelefonok elsődleges platformja, de ezzel párhuzamosan más megoldások (így elsősorban Linux-alapú rendszerek) is feltűnnek a gyártó kínálatában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.