Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 25. 10:29

Európában is lesz upgrade változat a Windows 7-ből

Mivel az Internet Explorer Európában is része lesz a Windows 7-nek, a Microsoft az operációs rendszert teljes és upgrade változatban is kínálhatja. Egyes európai országokban is kapható lesz az operációs rendszer családi csomagban.

Miután a Microsoft úgy határozott, hogy mégis visszateszi a Windows 7 európai változatába az Internet Explorert, szeptembertől az öreg kontinensen is elérhető lesz az új operációs rendszer upgrade változatban is. A döntés egyben áremelkedést is jelent.

A Microsoft július végén úgy határozott, az Európai Bizottság nyomására nem eltávolítja az Internet Explorert az operációs rendszerből, hanem az első indításnál felajánlja a böngészőválasztás lehetőségét. A Windows 7-nek része lesz egy olyan képernyő, ahol a felhasználó az IE helyett akár Operát, Firefoxot, Chrome-ot vagy Safarit is választhat, letöltheti azt a fejlesztő weboldaláról, telepítheti, beállíthatja alapértelmezettként, illetve akár le is tilthatja az Internet Explorert.

A böngésző nélkül Windows 7-tel nem lehetett volna a korábbi változatokat frissíteni, csak teljes friss telepítéssel, ezért az upgrade verzió vásárlói, rendelői a teljes operációs rendszert kapták volna meg az októberi premieren. Ez azonban most megváltozik, az upgrade és teljes verzió ára és tartalma is más lesz. Szeptember 1-től már mindkét változatot elő lehet rendelni és az október 22-én az üzletekben is megjelenik a teljes verzió, illetve az upgrade, amivel a meglevő Windows Vistát lehet Windows 7-re frissíteni. Akik azonban szeptember 1-ig rendelik elő az upgrade-et, még a teljes verziót kapják - írja a hivatalos Windows blogon Brandon LeBlanc, a cég egyik szóvivője.

Amint arról már beszámoltunk, a Windows 7 összesen hat változatban jelenik meg, boltban azonban csak a Home Premiumot, a Professionalt és az Ultimate változatot lehet megvásárolni. A Windows 7 Home Premium teljes verziója 199 euróba kerül, az upgrade pedig 119 euróért kapható, így némileg olcsóbb lett a Vistánál. A Professional teljes verziójáért 309 eurót, az upgrade-ért 285 eurót kell fizetni, míg az Ultimate-et 319 euróért lehet hazavinni, az upgrade-et pedig 299 euróért, ezen változatok ára tehát nem változik a Vistához képest. A hazai árakat egyelőre nem hozta nyilvánosságra a cég, csupán annyit tudni, hogy október 31-én kerül a hazai boltokba a szoftver, immár lokalizálva.

Az Egyesült Államokhoz és Kanadához hasonlóan néhány nagy európai országban is kapható lesz a Family Pack, amely egy háztartásban három meglevő PC-re tartalmazza a Home Premium licencet. Európában a britek, írek, németek, franciák, svájciak, osztrákok, hollandok és svédek vásárolhatnak így kedvezményes áron a Windows 7-ből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról