Szerző: Koi Tamás

2009. augusztus 24. 10:47

A gigabites mobilnet kutatásába fektet az EU

További 18 millió euróval támogatja az Európai Unió az új generációs, rendkívül gyors internetezésre alkalmas mobilhálózatok kifejlesztését annak a finanszírozási programnak a keretében, mely hat év alatt euró százmilliókat fordít a szektor korszerűsítésére.

Az Európai Bizottság múlt hónapban meghozott döntése értelmében az Európai Unió 2010. január 1-től 18 millió eurót áldoz az úgynevezett Long Term Evolution (LTE) Advanced mobil szélessávú technológia kutatásának finanszírozása, amelynek révén a ma használatos harmadik generációs hálózatokhoz képest - legalábbis elméletben - százszorosára nőhet a mobil internetszolgáltatás adattovábbítási sebessége.

Olyan fontos mint a GSM

Az uniós politika évek óta stratégiai fontosságú területként kezeli az LTE és a fejlettebb LTE Advanced technológiák kutatását, ahogy tette 25 évvel ezelőtt a GSM rendszerrel: Az Európai Unió 2004 és 2007 között (a 41 vezető európai vállalkozás és egyetem együttműködésében megvalósított WINNER ( I. és II. projekten keresztül) 25 millió euró összegben már nyújtott finanszírozást az LTE optimalizálásához és szabványosításához. Ennek eredményeként jött létre az LTE-alapú hálózati infrastruktúra első koncepciója.

Az ideális esetben másodpercenként akár 100 megabitnyi adat átvitelére is képes LTE technológiával jelenleg több európai országban (köztük Magyarországon is) kísérleteznek az operátorok, a szolgáltatás a jövő év első felében Svédországban és Norvégiában a tervek szerint kereskedelmi termékként is megjelenhet. Magyarországon eddig a Vodafone nyilatkozott arról hivatalosan, hogy kísérleteket folytat az új technológiával, de az LTE egyik legnagyobb európai zászlóvivőjének számító T-Mobile magyarországi leányánál is bevallottan ebben a technológiában látják a jövőt.

Az európai szintű kutatás további finanszírozását illetően a Bizottság szeptemberben kezd egyeztetésbe a projektkonzorciumokkal, közöttük is kiemelt helyen a WINNER projektek eredményeire építő, a negyedik generációs hálózatok területén vezető szerepet betöltő brit, finn, francia, holland, lengyel, német, olasz, spanyol és svéd kutatókat és vállalkozásokat tömörítő ARTIST4G kezdeményezéssel.

Az érvényben lévő koncessziókat is érintheti

Az új generációs mobilhálózatok terjedése és jövőbeni szerep ugyanakkor nem csak pénzkérdés, hanem jelentős mértékben múlik uniós frekvenciaszabályozási politika hatékonyságán is. Ennek egyik legfontosabb lépése az volt, hogy az EU törvényhozási folyamatán július végén átment az Európai Bizottság javaslata a mobilszolgáltatásokhoz szükséges rádióspektrum használatára vonatkozó uniós jogszabály - az úgynevezett GSM-irányelv - korszerűsítéséről.

Utóbbi egyebek mellett a 900 MHz-es GSM-frekvenciasáv újrafelosztását is feltételezi, azaz szinte biztos, hogy a legtöbb uniós tagországban - így hazánkban is - az érvényben lévő koncessziókat valamilyen módon érinteni fogja a döntés. A megreformált irányelv még szeptemberben hatályba léphet, a szakhatóságoknak ezt követően fél évük van arra, hogy a határozatot végrehajtsák és az irányelvet átültessék az anyaállam jogrendjébe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról