Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 25. 11:52

Ismét a Linuxra támad az SCO

Egy amerikai szövetségi bíróság tegnap megváltoztatott egy korábbi ítéletet, mely a Novellnek ítélte a UNIX System V operációs rendszerhez fűződő tulajdonjogokat. A fellebbviteli bíróság szerint a két évvel ezelőtti határozat téves, ezért új tárgyalást tűztek ki a tulajdonjog eldöntésére.

HIRDETÉS

Mint az ismert, az SCO Group 2003 tavasza óta hadakozik a Linux ellen, azzal vádolva számos vállalatot, köztük a Linux nagy felhasználóit is, hogy megsértik a UNIX-szal kapcsolatos szellemi tulajdonát. A cég magyarázata szerint ez úgy lehetséges, hogy az IBM engedte, hogy a UNIX System V kódbázisára alapozó AIX fejlesztői a Linux kernelen is dolgozzanak. Emiatt a Kék Óriástól 5 milliárd dollár kártérítés megfizetését követelte.

A kérdés összetettségéből fakadóan természetszerűleg hosszas hadakozás során az SCO állításai egyre tarthatatlanabbá váltak, mivel nem tudott a bíróság előtt rámutatni arra, hogy a Linux kernele pontosan hol és mit \"lopott\" a UNIX-ból, így vádjai sorról sorra semmissé váltak. Az SCO pénzügyi tartalékait lassan felőrlő jogi csetepatéba közben beszállt a Novell is, amely mintegy tovább emelve a tétet azt állította, hogy az SCO-nak semmiféle tulajdonjoga nem fűződhet a UNIX-hoz, mivel a két cég közötti megállapodás értelmében csak a licencek értékesítését kezelheti, és a jogos birtokos a Novell. A Novell továbbá azt is állította, hogy az SCO korábban próbálta meggyőzni arról, hogy közösen sarcolják meg a Linuxot.

Mindez természetesen újabb perekhez vezetett, ahol immár a Novellel csatázott az SCO. Nagyjából két évvel később mondta ki Utah állam egy szövetségi bírója, hogy a Novell a UNIX System V jogtulajdonosa, megfosztva ezzel az SCO-t mindenféle követelési lehetőségétől. Ezt az ítéletet semmisítette most meg egy amerikai fellebbviteli bíróság három bírája, és elrendelte az új tárgyalások kitűzését. Ezzel újraindul a végeláthatatlan vita a UNIX birtoklásáról, mely a csődeljárás alatt álló SCO számára élet-halál küzdelem, miközben a kockázatok miatt elbátortalaníthat egyes vállalatokat a Linux kritikus rendszereken történő alkalmazásától. A bíróság helybenhagyta viszont, hogy az SCO-nak meg kell fizetnie a Novell számára a Sun és Microsoft ügyletekből származó, és tovább nem adott jogdíjakat.

Jogdíjakból származó további bevételek nélkül a mára kivérzett SCO láthatóan életképtelen, története során csak néhány negyedévben tudott nyereséget felmutatni, mivel saját UNIX operációs rendszerét is kapcsolódó termékeit láthatóan képtelen kereskedelmileg sikeressé tenni. A cég ezért a Linuxot hibáztatja, a mostani ítélet kapcsán Darl McBride, az SCO elnök-vezérigazgatója az Associated Press hírügynökség számára ismét elpanaszolta, hogy a Linux hatására a cég éves forgalma 250 millió dollárról 15 millió dollárra apadt, és csődbe ment.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 00:25

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.