Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Tízből négy okostelefonnak már érintőképernyője van

Bodnár Ádám, 2009. augusztus 19. 13:56
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A második negyedévben értékesített 38 millió okostelefonból már 15 millió érintőképernyős készülék volt - derül ki a Canalys piackutató cég friss adataiból. Egy évvel korábban 33 millió okostelefont szállítottak le a gyártók, de akkor még csak minden tizediknél volt elsődleges felhasználói interfész az érintőkijelzős.

Az Apple iPhone hatása letagadhatatlan a piacon, gombamód szaporodnak az érintőképernyős modellek, ma már a legtöbb nagy mobilgyártó kínálatában számos ilyen készülék található, a HTC után már a Nokia, a Sony Ericsson és a Research In Motion is kapcsolt. A Canalys számai szerint az okostelefonoknál már az érintőképernyő a legnépszerűbb beviteli mód, a piacon értékesített készülékek 39 százaléka érintőkijelzős, 32 százaléka rendelkezik hagyományos billentyűkkel, 28 százaléka pedig teljes billentyűzettel.

A QWERTY billentyűzettel rendelkező telefonok eladásai is nőttek, 10 milliónál is több fogyott a legutóbbi negyedévben, ami a BlackBerryk sikerének köszönhető elsősorban. A Canalys szerint idén 14 százalékkal nő majd az okostelefonok piaca. Az elemzőcég szerint az ilyen készülékek iránti érdeklődést egyre inkább a webes közösségi szolgáltatások mozgatják, az emberek egyre inkább szeretnének mobil készülékekről is elérni ezeket a hálózatokat (pl. Twitter, Facebook), és információkat megosztani, csevegni, ehhez pedig olyan telefonra van szükségük, amelyen könnyen és gyorsan tudnak hosszabb szöveget is bevinni.

Az elemzésben a gyártók és az operációs rendszerek rangsora is szerepel, ez nagyjából megegyezik a Gartner által nemrég közzétett számokkal. A legnagyobb okostelefon-gyártó a Nokia 44 százalékos globális részesedéssel, második a RIM 21 százalékkal, harmadik az Apple 14 százalékkal. Érdekes megfigyelni, hogy régiónként mennyire másképp teljesítenek a gyártók, az EMEA régióban például a Nokia részesdése 64 százalékos, az Apple pedig megelőzi a Research In Motiont, Észak-Amerikában viszont a RIM a piacvezető, a Nokia pedig nincs az első háromban sem. Ázsiában a Nokia az első, de a Sharp és a Fujitsu követi.

Az okostelefon operációs rendszerek mezőnyében a Symbian áll az élen 50 százalékkal, második a BlackBerry OS 20 százalékkal, harmadik az iPhone-on futó Mac OS X 13,7 százalékkal, majd a Microsoft következik 9 százalékkal. A piac legfrissebb szereplője, a Linux-alapú Android máris 2,8 százalékot kaparintott meg magának, pedig alig találni Android-alapú készüléket a szolgáltatók kínálatában, ezen a téren az év második fele hozhatja meg az áttörést a HTC és a feltámadásra készülő Motorola révén.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.