Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 18. 15:20

Szabványosítják a vezeték nélküli töltőket is

Hamarosan elkészülhet a vezeték nélküli töltők végleges szabványa, így a különféle gyártók különféle készülékei kompatibilisek lehetnek egymás töltőivel.

HIRDETÉS

A vezető elektronikai gyártókat tömörítő Wireless Power Consortium elkészítette az alacsony teljesítményű eszközök, például mobiltelefonok vagy médialejátszók vezeték nélküli töltését lehetővé tevő technológiai szabvány 0.95-ös verzióját, amely azt vetíti előre, közel lehet a végleges sztenderd megjelenése is.

A Palm új okostelefonja, a Pre az elsők között tette lehetővé a vezeték nélküli akkumulátortöltést a külön megvásárolható Touchstone nevű töltővel, amelyre a telefont csak rá kellett helyezni, s indukcióval megtörtént az akkumulátor feltöltése, Igaz, ez sokkal lassabb mintha a megszokott kábellel történne - a WPC 30 százalékos hatékonyságveszésről beszél a rézkábellel szemben -, de kényelmesebb és persze sokkal exkluzívabb: a Touchstone és a kábel nélküli töltéshez elengedhetetlen telefonhátlap összesen 70 dollárba kerül, ami a Pre 199 dolláros árához viszonyítva igen borsos.

\"\"

Az eljárás a következő: a töltőben és a tölteni kívánt készülékben is van egy-egy tekercs, a töltőből induktív csatolással jut áram a hozzá igen közel elhelyezkedő eszközbe. Ilyen töltőket egyébként elektromos fogkeféknél már jó ideje használnak annak érdekében, hogy ne kelljen a töltéshez szükséges csatlakozók elhelyezésével, szigetelésével bajlódni. A szervezet szerint ugyan a vezeték nélküli töltők nem olyan hatékonyak mint a vezetékesek, de egy elég nagy vezeték nélküli töltő akár több eszközt is tölthet egyszerre, ezzel pedig behozhatja ezt a hátrányt.

\"\" A jövőben várhatóan egyre több olyan készülék lát napvilágot, amely vezeték nélkül tölthető lesz. A Wireless Power Consortium célja a szabványosítással, hogy egységes rendszer terjedjen el és a különféle gyártók különféle készülékei kompatibilisek legyenek egymás töltőivel. Ennek érdekében a WPC bevezette a Qi emblémát, amely a szabvánnyal kompatibilis eszközöket és töltőket jelöli majd. A Qi a kínai nyelvben az életet adó energiát, életerőt jelenti. A Qi-kompatibilis töltők legfeljebb 5 wattal tudják a rájuk rakott eszközöket tölteni.

A Wireless Power Consortium többek között olyan cégekből áll mint a Philips, a Samsung, a Sanyo, a National Semiconductor, a Texas Instruments, a Logitech, az Olympus és a Duracell. A WPC tagjai szeptemberben kezdik meg a közös teszteket a Qi szabvánnyal kompatibilis eszközökkel. Egy, a WPC által végzett felmérés szerint a fogyasztók lelkesednének a vezeték nélkül tölthető mobil eszközökért és 90 százalékuk támogatná a szabványos töltők bevezetését.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 00:18

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.