Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 13. 14:40

Az AMD átvette az órajelverseny vezetését

Új egyéni rekordot állított fel az AMD a most piacra került Phenom II X4 965 Black processzorral, melynek órajele 3,4 gigahertz. A vállalat nagyjából két éve dobta piacra első 3,2 gigahertzes chipjeit, melyek még kétmagosak voltak. Az új modell, mely árcsökkentést is hozott, egyúttal azt is jelzi, hogy kereskedelmi körülmények közt az AMD elérte aktuális műszaki lehetőségeinek határait.

A Phenom II X4 965 Black természetesen túlhajtható a szorzóáramkörök állításával, 140 wattos TDP besorolása azonban nem sok jót sejtet. Az AMD az új sebességfokozathoz nem használt új steppinget, vagyis szilíciumrevíziót, és úgy tűnik, a gyártástechnológia finomhangolása sem ad magyarázatot, hiszen a cég kényszerűen 1,4 voltra emelte a tápfeszültséget az Phenom II X4 955 1,35 voltjával szemben.

Mivel a feszültség emelése négyzetesen hat a fogyasztásra, ezért az órajel és a feszültség együttes emelése átlagosan több mint 14 százalékkal emeli meg a fogyasztást, miközben a teljesítménynövekmény tipikusan 5 százalék alatti. Bár a jelenlegi gyártástechnológiával és szilíciumrevízióval az AMD láthatóan elérte a maximumot, melyet nyújtani tud, leadott teljesítményben még mindig nem érheti el az Intel kínálatának csúcsát. Ezt tükrözi az árazás is, a 965 Black 245 dolláros nettó gyártói listaárral rendelkezik, amivel nagyjából a 2,83 gigahertzes Intel Core 2 Quad Q9550 modellel van egy árban.

Az új csúcsmodellel nem változtak az alatta lévő termékek árai, ami végképp megerősíti, hogy mindössze egy \"gyárilag tuningolt\" presztízstermékről van szó, semmint az egész termékcsaládra kiterjedő valódi gyorsulásáról - hasonlóan az Intel nemrég bemutatott csúcskategóriás, 3,33 gigahertzes asztali és szerver Nehalem chipjeihez. Az órajelharcot most mindenesetre az AMD nyerte, és 965-ös jelenleg a világ legmagasabb órajelű PC-processzora, mégha ennek értéke minimum kétséges is, és nem vesszük figyelembe az Intel Nehalemek Turbo módját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról