Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 12. 09:13

A Nokia mobiljaira is elkészül a Microsoft Office

A Wall Street Journal szerint a Microsoft és a Nokia ma délutáni sajtótájékoztatóján bejelenti az Office új változatát, amely a finn cég mobiltelefonjain fut.

A Microsoft ma várhatóan bejelenti, hogy elkészül az Office irodai csomag Nokia okostelefonokon futó változata. A két cég magyar idő szerint ma délután 5-kor tart közös sajtótájékoztatót, amelyről semmilyen részletet nem hoztak nyilvánosságra, de a Wall Street Journal bennfentes forrásai szerint a Nokia telefonjaira fejlesztett Office-ról lesz szó.

Jön a mobilos Office

Egyelőre nem tudni, az Office milyen formában kerülhet rá a Nokia telefonjaira. Lehet hogy a Microsoftnál elkészítik a Symbianon (Maemón?) futó változatát, de lehet hogy csak az Office 2010 webes változata, az Office Web Applications lesz elérhető a Nokia telefonjairól, ez azonban webes alkalmazás révén bármilyen készülékről használható, amelyen webböngésző van. Az Office Web Applicationsszel kapcsolatban a Microsoft eddig csak azt árulta el, használatához Internet Explorer, Firefox vagy Safari szükséges, mobil böngészőkről eddig nem esett szó.

A redmondi cég már régóta fejleszti az Office mobil változatát, azonban ez jelenleg kizárólag Windows Mobile platformon érhető el. A több mobil operációs rendszeren eddig is léteztek Office-dokumentumok kezelésére szolgáló alkalmazások (pl. Documents To Go, QuickOffice), a Microsoft valószínűleg úgy döntött, saját kezébe szeretné venni ezt a piacot.

A mobilpiac visszaesése ellenére az okostelefonokból egyre több fogy, ahogy az üzleti felhasználók után a fogyasztók is felfedezik ezeknek a készülékeknek az előnyeit. Az utóbbi időben mind a Microsoft, mind a Nokia teret vesztett az okostelefonok piacán az olyan feltörekvő vetélytársakkal szemben mint az Apple vagy a Research In Motion. A Microsoft és a Nokia az utóbbi években számos együttműködési megállapodást kötött, 2007-ben elkészültek a Microsoft Live termékek a Nokia mobiljaira, tavaly a két cég megállapodott a Silverlight mobilos változatának fejlesztéséről, ősszel pedig Exchange ActiveSync-kompatibilisek lettek a Nokia telefonok.

Nokia Intel Microsoft?

Az sem zárható ki, hogy a bejelentés a Linux-alapú Maemo platformot érinti. Amint arról a HWSW is beszámolt, a Nokia június végén kötött együttműködési megállapodást az Intellel, amelynek értelmében a két vállalat olyan új, Intel architektúrára épülő mobil platformokat és rájuk épülő linuxos hordozható eszközöket hoz létre, amelyek alapszolgáltatása az internetes kapcsolat. Az Intel és a Nokia emellett közösen dolgozik számos Linux-alapú nyílt forrású szoftver fejlesztésén is, amelyek megteremthetik a jövőben érkező, közös hardverplatformra épülő eszközök szabványos szoftverplatformját.

A közösen kiadott közlemény szerint az Intel és a Nokia olyan nyílt forrású projekteken dolgozik majd együtt mint a  Moblin, a Maemo, a D-BUS, a Mozilla, a BlueZ, a GStreamer, vagy a PulseAudio. A Maemo a Nokia által fejlesztett, nyílt forrású komponensekre építő szoftverplatform, amely a Nokia N-sorozatú internet tablet készülékein fut (N800, N810).

A ma délutáni sajtótájékoztatón a Microsoft részéről Stephen Elop, az Office-ért is felelős Business Division vezetője vesz részt, a Nokiát pedig Kai Öistamö, a Nokia Devices vezére képviseli. A cégek eddig semmilyen információt nem adtak ki a bejelentéssel kapcsolatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.