Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 11. 14:20

Túllépett a virtualizáción a VMware

Felvásárolja a javás fejlesztőeszközökkel foglalkozó SpringSource-ot a VMware, jelentették be a felek. A lépéssel a VMware még erőteljesebben a szolgáltatásszerű működés felé mozdítja az IT-t. A jövő a néhány kattintással felhőbe lőhető vállalati alkalmazásoké.

A SpringSource platform

A több mint 400 millió dollár értékű akvizícióval a VMware az alkalmazásfejlesztésre is kiterjeszti jelenlétét, hogy ne csak a szoftverek infrastrukturális szintű futtatásához és menedzseléséhez, de az alkalmazások felépítéséhez és kiszolgálásához és kezeléséhez is egységes platformot kínáljon. A végcél az alkalmazások egy mai szemmel nézve drasztikusan egyszerű és gyors élesítése egy vállalati vagy publikus felhőben.

A VMware 362 millió dollár készpénzt fizet a SpringSource teljes tulajdonáért, valamint további 58 millió dollárnyi részvényopciós kötelezettséget vállalt át, így ügylet teljes értéke 420 millió dollár. A VMware mintegy 2,3 milliárd dollárnyi likvid pénzállománnyal rendelkezett június végén, és negyedévente további mintegy 200 millió dollár szabadon felhasználható készpénzt termel ki, így könnyen finanszírozni tudja a felvásárlást. A tranzakció már zöld utat kapott a SpringSource részvényesei részéről, és várhatóan még ebben a negyedévben lezárul.

Az x86-virtualizációs piacot vezető VMware-t valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, aki az IT területén dolgozik, a SpringSource azonban inkább csak a fejlesztők és a nyílt forráskóddal aktívan foglalkozó rendszergazdák körében lehet ismert. A vállalat nyílt forráskódú fejlesztői keretrendszereket (Spring, Groovy & Grails) és futtatási környezeteket (tc Server/Tomcat, dm Server/Java, ERS/Apache) kínál Java és webes platformokhoz, melyekhez monitorozási és riporteszközöket is biztosít. A viszonylag fiatal, 2005-ben alapított SpringSource a javás és webes vállalati alkalmazásfejlesztés és futtatás piacát célozza meg, termékei gyorsaságot, egyszerűséget és alacsony költségeket ígérnek. A cég állítása szerint a világ 2000 legnagyobb vállalatának többségénél már jelen van a SpringSource, Java programozási modelljét kétmillió fejlesztő használja világszerte, mégpedig a nagyvállalati projektek felénél.

A virtualizáción túl

A kockázati tőkebefektetők által finanszírozott SpringSource pénzügyi mutatói nem publikusak, az ugyanakkor bizonyosra vehető, hogy a VMware által kifizetett vételár súlyos stratégiai prémiumot hordoz egy mindössze 4 éves cég számára. Az elsőre talán nem triviális lépés magyarázata az, hogy a VMware ki akarja szélesíteni jelenlétét a szűk értelemben vett virtualizáció határán túlra is, amit az IT-ipar jövőképében megjelenő magas fokon automatizált és rugalmas felhőkbe szerveződő adatközpontok indokolnak. A VMware nem csak azt akarja biztosítani, hogy a vállalatok virtualizálni és egyszerűen felügyelni tudják infrastruktúráikat, hanem egyedi fejlesztésű alkalmazásaikat is integrált módon tudják a cloudban élesíteni.

A VMware láthatóan öles léptekkel halad egy teljesen szolgáltatásorientált, és felhasználói előtt már teljesen elmaszkolt IT-infrastruktúra felé. A SpringSource felvásárlása azt ígéri, hogy a jövőben a fejlesztők az alkalmazások lefejlesztését és felépítését követően közvetlenül publikálhatják azokat a felhőben a SpringSource és VMware (Lab Manager, vApps) eszközeinek együttműködésén keresztül. Ezt az teszi lehetővé, hogy SpringSource alkalmazások és a VMware virtuális gépek szintjén is elkészíthető egy működési architektúra, mely leírja, hogyan kapcsolódnak össze, és épülnek fel. Ennek lehetőség már demonstrálták (nagyjából a 45. perctől) is a felek nagyjából másfél hónappal ezelőtt a SpringOne Europe 2009 rendezvényen.

Ezekkel a leírásokkal, vagyis digitális tervrajzokkal a kezünkben elméletileg egyetlen kattintással telepíthető és élesíthető a megfelelően (konfigokkal és repositorykkal) felkészített cloudban egy vállalati alkalmazás, az azt kiszolgáló virtuális infrastruktúra automatikusan létrejön, beleértve a virtuális gépeket, adatbázis-, web- és alkalmazásszervereket, valamint ezek összekapcsolódásait is -- ez az úgynevezett platform as a service, vagyis a PaaS, mely a SaaS továbbgondolása. Az elképzelések szerint a megoldás képes lesz futni az Amazon EC2 felhőjében vagy VMware vSphere platformon is.

A VMware a lépéssel tehát a szolgáltatásorientált üzleti alkalmazások fejlesztéseit, futtatását és menedzselését is virtualizációs platformjának szerves részévé kívánja tenni, maga mögött hagyva a szigorúan infrastrukturális fókuszt, egyúttal a továbbra is az infrastruktúrával foglalkozó versenytársakat is -- egyúttal válaszolva arra a kérdésre, hogyan akarja több ezer dolláros licencdíjait megtartani felfejlődő versenytársaival szemben. A VMware számára értéket képviselhetett az is, hogy a SpringSource számos nyílt forrású projekt, mint például az Apache Tomcat webszerver meghatározó karbantartója és fejlesztője, és a jövőbeni fejlesztési irányokba is beleszólást szerezhet.

Költségszámítások, alkalmazás SLA-k

A VMware a napokban bejelentette azon termékeit is, melyekkel az IT szolgáltatás jellege erősíthető. A vCenter Chargeback bevezeti az erőforrások költségeit, így a korábbinál pontosabb képet kaphatnak a vállalatok arról, hogy az egyes felhasználók kiszolgálása valójában mennyi költséget jelent az IT-részleg számára. A vCenter AppSpeed az alkalmazásszintű monitorozást segíti a rendszergazdák számára, mellyel így szorosabban nyomon követhetőek a szolgáltatási szintek, valamint jelentéseket is lehet készíteni ezekről, ami az egyes alkalmazásokat kiszolgáló virtuális gépek erőforrásainak megfelelő kiosztását, és a problémák gyorsabb elhárítását is segíti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról