Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 11. 14:15

Senkinek sem kellenek a nagy netbookok

A Dell kivonja a forgalomból 12,1 hüvelykes kijelzővel szerelt Inspiron Mini 12 netbookját, mivel a cégnél úgy látják, a legtöbb vásárló a 10 hüvelykes netbookokat részesíti előnyben és nem fizetik meg a 12 hüvelykes kijelzővel szerelt kivitel felárát.

A Direct2Dell blogban olvasható bejegyzésben Lionel Mencacha, a cég illetékese megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint megszűnik a tavaly ősszel bemutatott Inspiron Mini 12 forgalmazása. A magyarázat szerint a vásárlók a 10 hüvelykes netbookat tartják megfelelő ár-érték arányúnak és kevesen fizetik meg a nagyobb mérettel járó felárat, ami akár 200 dollár is lehet. Azok pedig, akik 12 hüvelykes kijelzővel szerelt hordozható gépet vásárolnak, nagyobb teljesítményre vágynak annál mint amit az Atom processzor biztosítani tud számukra.

\"\"

A méregdrága ultrahordozható üzleti noteszgépek és a netbookok közé időközben megérkeztek a fogyasztói piacra szánt vékony és könnyű gépek az AMD Yukon és az Intel CULV (Consumer Ultra-Low Voltage) platformjára épülve. A Yukon egy egymagos K8 processzor és egy Radeon X1250 grafikus magot integráló chipset kettőse, míg a CULV platform lényegében egy mobil Core 2 (Duo) processzort és a Cantiga kódnevű Gx4x chipkészlet párosítását takarja. Mindkét kombináció lényegesen erősebb a netbookokban megszokott Intel Atomnál és a hozzá rendszerint párosított chipkészletnél.

A fogyasztói ultravékony gépek ráadásul rendszerint 12-14 hüvelykes kijelzővel rendelkeznek, billentyűzetük is használható méretű, így használatuk is kényelmesebb a netbookoknál, ráadásul nem vonatkoznak rájuk az olcsó Windows XP telepítéséhez szükséges korlátozó feltételek, így nem ritkák a 4 gigabájt memóriát és 320 gigabájtos merevlemezt tartalmazó modellek sem, amelyek ára még így is 600 dollár körül alakul, azaz annyiba kerülnek mint a 12 hüvelykes Dell Mini, miközben minden téren többet nyújtanak.

Az Intel szerint a fogyasztók a kezdeti lelkesedés után egyébként is egyre inkább rájönnek, hogy a netbookok nem teljes értékű számítógépek, inkább másodlagos PC-ként állják meg a helyüket olyan feladatok elvégzésénél mint a levelezés vagy böngészés. A Dell a 10 hüvelykes Inspiron Minit továbbra is kínálatában tartja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról