Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 7. 10:25

Fejlesztők, figyelem: itt a Windows 7 végleges változata!

A Microsoft független szoftver- és hardverfejlesztő partnerei, illetve a TechNet- és MSDN-előfizetők számára elérhető a Windows 7 operációs rendszer végleges változata, amelyhez a nagyközönség csak október végétől férhet hozzá.

A hardver- és szoftverfejlesztők, MSDN- és TechNet-előfizetők mától tölthetik le a Windows 7 végleges változatát, egyelőre azonban csak az angol változatot, a többi nyelven október 1-én adja ki a Microsoft a szoftvert. A Microsoft azért teszi elérhetővé számukra a terméket a kereskedelmi rajtnál korábban, hogy ne csak a tavasz óta elérhető megjelenésre szánt (RC) változaton, hanem a végleges kódon is megfelelően tesztelhessék alkalmazásaikat. A Software Assurance szerződéssel rendelkező mennyiségi licencvásárlók is örülhetnek, ők mától tölthetik le az operációs rendszert, egyelőre szintén csak angolul.

Közben apró, de súlyosnak látszó hibára derült fény az operációs rendszer végleges változatában (build 7600.16385). Ha valaki nem a rendszermeghajtót, hanem egy másik kötetet ellenőriz a chkdsk.exe-vel olvasási és ellenőrzési tesztben (chkdsk.exe /r), memóriaszivárgás lép fel, amely rendszerösszeomláshoz vezethet. Fórumok alapján a problémát számtalan különböző hardveren sikerült reprodukálni, beleértve 32 és 64 bites Intel- és AMD-alapú PC-ket. Volt ahol a hiba \"kék halált\" okozott, de olyan is volt, hogy a chkdsk.exe a rendelkezésre álló összes memóriát elfogyasztotta.

A Microsoft azonban egyelőre nem aggódik, a cég hivatalos álláspontja szerint a Windows 7-ben a chkdsk.exe szándékosan használ a korábbinál több memóriát a nagyobb teljesítmény érdekében, a hibát pedig egy firmware-probléma okozza. Egyelőre nem tudni, a Microsoft hogy kezeli a helyzetet, az azonban valószínűtlen, hogy a Windows 7 megjelenését emiatt elhalasztanák.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról