:

Szerző: Koi Tamás

2009. augusztus 6. 14:40

Csaknem egy évet késik az új PCI Express

A vártnál jóval tovább húzódik a PCI Express csatolószabvány új generációs változatának szabványosítási folyamata. A folyamatot felügyelő PCI-Special Interest Group (PCI-SIG) elnök-vezérigazgatója, Al Yanes szerint 2011-nél előbb senki ne számítson az új eszközök érkezésére.

A PCI-SIG eredeti tervei szerint a 3.0-s PCI Express szabvány eredetileg idén év végén készült volna el, az első vele kompatibilis komponensek pedig már jövőre a boltokba kerülhettek volna. Yanes a Networkworldnek elmondta, a szabvány alapjait már lefektették és a munka nagy részét elvégezték, de biztosak akarnak lenni benne, hogy az új rendszer bevezetése nem okoz kompatibilitási problémákat, valamint részben ennek érdekében huzamosabb ideig tesztelni kell, hogy az elektronikai jellemzők megfelelően lettek-e meghatározva.

A PCI Express harmadik generációja közvetlen elődjénél kétszer gyorsabb adatátvitelt és teljes visszamenőleges kompatibilitást ígér. A 2007-ben bejelentett technológia 8 gigatranszfer/másodperces tempóval dolgozik, az előző rendszerek jelátalakításból adódó 20 százalékos vesztesége nélkül, a PCI Express 3.0-s eszközök így egy adatvezetéket használva elérhetik a maximum 1 GB/másodperces adatátviteli tempót.

A 2004-ben megjelent, a Dell, az IBM, a HP és az Intel nevével fémjelzett PCI Express technológia egyszerre váltotta fel a megelőző évek grafikus csatolóinak szabványát, az AGP-t, illetve a szintén elavulttá vált PCI buszt. A jelenleg 2.0-s verziójánál tartó csatolószabványt ma PC-s bővítőkártyák széles köre használja, köztük elsősorban a legnagyobb adatátviteli sávszélességet igénylő grafikus gyorsítókártyákkal.

A PCI Express szabványnak megfelelő komponensek ma már az asztali számítógépek mellett egyaránt megtalálható a noteszgépekben, szerverekben, sőt néhány szórakoztatóelektronikai berendezésben is. Ez a csatolószabvány az alapja többek közt az ExpressCard noteszgép-bővítőkártya szabványnak, valamint a szintén a notebookoknál használt, grafikus gyorsítóknak fenntartott Mobile PCI Express Module, azaz MXM-bővítőkártyáknak, és a PCI Express Minicard formátumú kártyáknak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.