:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 5. 12:43

Olcsó NVIDIA platform a Windows XP-s netbookokhoz

Az NVIDIA csendben piacra dobta az ION netbookplatform kisebb tudású olcsóbb változatát, amelyekkel a legalacsonyabb árú Windows XP-s konfigurációkat célozza meg.

Az ION LE névre keresztelt platform hardver tekintetében teljesen megegyezik az ION-nal, azonban csak DirectX 9-et támogat, a Vistában bevezetett DX10-et és a Windows 7-ben érkező DX11-et nem. A vállalat szerint egy olcsó, Windows XP-t futtató netbookon semmi jelentőség nincs a DX10 és DX11 támogatásának, a ma elérhető legtöbb játék még mindig DX9-et igények, a nagyfelbontású videók lejátszásához pedig szintén elegendő a Microsoft grafikus alkalmazásprogramozási interfészének korábbi változatát támogatni.

A GeForce 9400 MCP79 egy integrált grafikus vezérlőt tartalmazó chipkészlet, ami valójában egyetlen lapkából áll. Ez tartalmazza a kétcsatornás DDR3 memóriavezérlőt, a hangvezérlőt, a gigabites Ethernet-vezérlőt, PCI Express és USB-csatolókat, valamint a legfeljebb 2560x1600 pixeles felbontást támogató grafikus magot, amely 16 egységesített shadert vonultat fel és az NVIDIA állítása szerint ötször-tízszer gyorsabb az Intel netbookokba szánt videochipjénél.

\"\"
Az egyik első ION-alapú netbook, a Lenovo IdeaPad S12

Tesztünk szerint grafikus feladatok alatt az ION valóban remek teljesítményt nyújt a kategóriához mérten, azonban a kereskedelmi siker eddig várat magára, egyelőre csak egy-két gyártó kínálatában találni ION-alapú konfigurációt. Az NVIDIA szerint ennek az az oka, hogy az Intel jelentős kedvezménnyel adja az Atom processzort a gyártóknak, ha Intel chipkészletet vásárolnak hozzá, ezért összességében jóval drágább ION-alapú gépet építeni.

Az ION LE ezt a problémát úgy próbálja megoldani, hogy egy költséghatékony alternatívát nyújt a PC-gyártók számára, akik az operációs rendszeren is spórolhatnak. Ha egy cég nem akar Windows Vistát vagy Windows 7-et telepíteni a netbookjaira, megelégszik a Windows XP-vel -- amely a Windows 7 megjelenése után még egy évig elérhető lesz netbookokon -- , költséghatékonyan teheti meg. Az NVIDIA ráadásul nem korlátozza az ION felhasználhatóságát, így akár 10 hüvelyknél nagyobb gépek is építhetők a platform köré.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.