Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 3. 11:34

Hivatalos: Európába is Internet Explorerrel jön a Windows 7

A Microsoft pénteken megerősítette, Európában is böngészővel szállítja a Windows 7 operációs rendszert, a korábban Windows 7E néven ismert, Internet Explorer nélküli változat nem jelenik meg.

Amint arról lapunk is beszámolt, a cég egy héttel ezelőtt felajánlotta az Európai Bizottságnak, hogy az ősszel érkező új operációs rendszerben a telepítés után lehetővé teszi a felhasználók számára hogy az Internet Explorer helyett más böngészőt válasszanak és akár véglegesen el is távolítsák az IE-t a rendszerből. A választás lehetősége a Vista- és XP-felhasználók számára is adott lesz egy automatikus frissítés révén. A Microsoft abban bízik, a Bizottság elégedett lesz ezzel a lépéssel és nem bünteti meg versenyjogsértő magatartás miatt.

Bár a Bizottság hivatalosan egyelőre nem adta áldását erre a lépésre, a Microsoft az eddig kapott visszajelzések alapján mégis úgy határozott, hogy nem dobja piacra az Internet Explorer nélküli Windows 7E változatot és Európában is a \"teljes\" Windows 7-et kapják meg a felhasználók. \"A múlt heti fejlemények fényében, illetve a Windows 7E-re a PC-gyártóktól érkezett visszajelzések tükrében örömmel jelenthetem be, hogy októberben Európában is ugyanazt a Windows 7-verziót szállítjuk majd, mint bárhol máshol a világon\" -- írta egy blogbejegyzésben Dave Heiner, a redmondiak jogásza.

A PC-gyártók szerint igen bonyolult helyzet állt volna elő, ha gépeikre a böngésző nélküli Windows 7E-t telepítik, majd később, esetleg az operációs rendszer premierje után az Európai Bizottság elfogadja a Microsoft által javasolt böngészőválasztó képernyőt. Ez a gyártóknak is problémás helyzet, mivel a gépeiken le kell cserélni az operációs rendszert, másrészt a felhasználók számára is zavaros lett volna, hogy melyik verziót is kapják.

A Windows 7E elvetése egyben azt is jelenti, hogy az európai felhasználók újratelepítés nélkül tudnak Windows Vistáról Windows 7-re upgrade-elni. Windows 7E-vel ez lehetetlen lett volna, az Internet Explorer hiánya miatt az operációs rendszer cseréje csak teljes újratelepítessel lett volna kivitelezhető. A Windows 7E-t előrendelő vásárlóknak a teljes, Internet Explorert is tartalmazó Windows 7-változatot fogja szállítani a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról