Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 31. 09:32

Feltörték a Windows 7 aktivációs rutinját

Alig egy héttel azután, hogy a Microsoft bejelentette a Windows 7 végleges változatának elkészültét és gyártásba küldte az operációs rendszert, a Lenovótól kiszivárgott termékkulcsot felhasználva szemfüles felhasználók már meg is törték a szoftver aktivációs rutinját.

A Lenovótól kiszivárgott Windows 7 OEM először kínai oldalakon tűnt fel, majd világszerte elterjedt, ebből nyerték ki kalózok azokat a kódokat (az OEM-SLP kulcsot és az OEM aktivációs tanúsítványt), amelyeket felhasználva aktiválni tudták az internetre kiszivárgott végleges, 7600.16358 buildszámú Windows 7 Ultimate-et. A Microsoft azóta megerősítette az ügyről beszámoló Neowin.net oldalnak, hogy tudomása van a Windows 7 aktivációs rendszerének megtörésével kapcsolatos próbálkozásokról. A vállalat határozottan leszögezte, hogy a Windows 7 letöltése fájlcserélő hálózatokról kalózkodásnak számít és ezzel a felhasználó biztonsági kockázatoknak teszi ki magát.

Ami igaz az igaz, a fórumokban olvasható beszámolók szerint a Windows 7 interneten terjedő különféle előzeteseiben már többször felbukkantak kártékony kódok. Az ilyen kockázatok kivédésére már egy alkalmazás is készült, a Windows 7 ISO Verifier neve mindent elárul, amit csak tudni kell róla: megnézi, legitim forrásból származik-e a letöltött Windows 7 lemezkép. Az ISO Verifier nem mást csinál, mint a letöltött .ISO állományról készít egy MD5 hash-t, és ezt összeveti a már ellenőrzött lemezképekről készített, tehát megbízható forrás alapján készül hashekkel.

A Windows 7 végleges változatának elkészültét július 23-án jelentette be a Microsoft. A szoftverfejlesztők és a hardvercégek, illetve a TechNet-előfizetők augusztus 6-án kapján meg a szoftver végleges kódját, amelyet a Microsoft Connectről vagy az MSDN-ről tölthetnek le. A Microsoft Gold és Minősített (Certified) partnerei augusztus 16-án érhetik el az új operációs rendszeret, de csak angol nyelven, más nyelveken csak októbertől. A mennyiségi licencszerződéssel és élő Software Assurance megállapodással rendelkező üzleti ügyfelek és az MSDN-előfizetők augusztus 7-én már letölthetik a végleges kódokat, a Software Assurance nélküli mennyiségi licencvásárlók számára szeptember 1-én érkezik el a nagy nap. A kiskereskedelmi megjelenés világszerte október 22-én lesz, Magyarországon pedig október 31-én.

Aki ki szeretné próbálni a Windows 7 kiadásra jelölt változatát, amely a Microsoft tájékoztatása szerint nem sokban különbözik a végleges kódtól, augusztus 20-ig töltheti le a Microsoft weboldaláról. A termékhez aktivációs kulcsokat még később is kiad a szoftvercég, de letölteni ezután (legális forrásból) már nem lehet a Windows 7-et. A feltelepített RC jövő nyárig használható.

Egyelőre nem tudni, a Microsoft hogyan védi ki a most kikerült aktivációs trükköt, amelyhez egyébként némi BIOS-módosításra is szükség van. Annak idején a Windows Vista is hamar elesett a kalózokkal folytatott harcban, azonban az SP1-ben a cég blokkolta a legnépszerűbb aktivációs trükköket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról