Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 28. 09:12

A világ első terabájtos merevlemeze noteszgépekbe

A világon elsőként jelentette be noteszgépekbe szánt 1 terabájtos merevlemezét a Western Digital. A Scorpio Blue sorozat két legújabb tagja közül az egyik 750 gigabájt, a másik 1 terabájt kapacitású, jelenleg ezek a legtöbb adatot tárolni képes, 2,5 hüvelykes mobil merevlemezek a világon.

HIRDETÉS

Az 1 terabájtos WD10TEVT és a 750 gigabájtos WD7500KEVT merevlemez percenként 5200-at pörgő tányérjaira merőleges rögzítéssel írja az adatokat, 3 Gbps sebességű SATA II felületen csatlakozhatnak és 8 megabájt gyorsítótárat tartalmaznak.A gyártó élen jár a nagy kapacitású merevlemezek terén, idén januárban elsőként jelentett be 2 terabájtos asztali meghajtót. A vállalat által eladott asztali merevlemezek tizede már legalább 1 terabájtos, vagyis láthatóan van igény az extrém kapacitású diszkekre.

A merevlemezek kapacitásának növekedése folyamatosan kitolni látszik az SSD-k korábban várt térhódítását. Hiába a flashmemóriás meghajtók kisebb fogyasztása, gyors és zajtalan működése, a vevők többsége láthatóan a nagy kapacitást részesíti előnyben. Két évvel ezelőtt az iSuppli még azt jósolta, hogy idén év végére a mainstream notebookok negyede lesz SSD-vel felszerelve, a valóság azonban az, hogy az arányuk még az 5 százalékot sem fogja elérni.

Hatalmas kapacitásuk ellenére az új mobil meghajtók nem valószínű hogy szélsebesen elterjednének a noteszgépekben, egyrészt mert viszonylag drágák (az 1 terabájtos modell listaára 300 dollár), másrészt pedig mert a szokásos 9,5 milliméternél magasabb építésűek, 12,5 milliméter vastagok, ami azt jelenti, hogy nem lehet őket minden notebookba beépíteni. A Western Digital hordozható külső meghajtó formájában is piacra dobta ezeket a meghajtókat, az 1 terabájtos Passport Essential SE listaára 300 dollár.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 10:57

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.