Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 14. 14:27

Elindult a világ első publikus HPC-cloudja

A szolgáltatást a Penguin Computing nyújtja, mely a területre szakosodott szállítóként Linux-fürtöket épít műszaki-tudományos számításokhoz.

A Penguin on Demand, vagyis POD a vállalat szerint a világ első olyan felhője, mely optimális HPC-re, vagyis a számításintenzív kódok fogadására. A célközönség természetesen azon kutatók, tudósok és mérnökök, akiknek időről időre kiugróan magas teljesítményre lenne szükségek szimulációk, elemzések gyors elvégzéséhez, ehhez azonban nem rendelkeznek megfelelő infrastruktúrával. A szolgáltatás egyúttal a cégek beruházási és üzemeltetési költségeit is csökkentheti.

\"A legnépszerűbb cloud infrastruktúrák, mint az Amazon EC2, nem optimalizáltak a nagyteljesítményű párhuzamos számításokra, melyeket sokszor megkövetelnek a kutatási és szimulációs tudományok\" - fogalmazott közleményében a cég elnök-vezérigazgatója, Charles Wuischpard. Hozzátette, hogy a POD azonnali hozzáférést kínál nagy teljesítménysűrűséghez, ami serkenti az innovációt, hiszen sokkal szélesebb kör hasznosíthatja a szuperszámítógépes teljesítményt. A Penguin teljeskörű támogatást kínál a POD felhasználói számára, beleértve az alkalmazások átvitelét és a megfelelő erőforrások beállítását is.

A hagyományos cloudszolgáltatásokkal szemben a POD nem a apró virtuális gépekhez ad hozzáférést, hanem szerverek teljes erőforrását bocsátja rendelkezésre, hogy a lehető legnagyobb teljesítményt tudja kicsikarni a felhasználó, leginkább számítás- és adatintenzív kódokat is kiszolgálva. A POD nagysűrűségű, Xeon processzorokra épülő számítási csomópontokat igény szerint Gigabit Ethernet vagy Infiniband hálózattal kapcsolja össze. A hagyományos x86-os processzorok mellett NVIDIA Tesla chipek is megtalálhatóak a rendszerben. A POD igyekszik a saját hálózatán belül igyekszik egymáshoz minél közelebb lévő gépeket egy felhasználó kezébe adni, így csökkentve a késleltetést és a hálózati forgalom hatékonyságát. Az árazás nem nyilvános, ugyanakkor HPC-feladatokra hasonló pénzért sokkal nagyobb teljesítményt ígér, állítja a cég.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról