:

Szerző: Bányai György

2009. július 24. 13:12

Öt új 12 megapixeles kompakt az Olympus kínálatában

Az Olympus öt új gépe közül négy a kedvező árszintjéről híres FE-sorozatot erősíti, az ötödik pedig a mju családhoz csatlakozik. A gépek egymástól leginkább az optikájukban térnek el, a 12,7 megapixeles felbontás mindegyik modellnél egyezik.

Az Olympus bejelentette négy új FE-sorozatba illeszkedő fényképezőgépét, az FE-5020 és az FE-4000 nagylátószögű kompaktokat, valamint az alacsonyabb árszintre pozicionált FE-46 és FE-26-párost. A fényképezők közös jellemzője a 12,7 megapixeles felbontás, valamint a 230 ezer pixel megjelenítésére képes, 2,7 hüvelykes hátoldali kijelző. A kompaktok mindegyike alkalmas a gyártótól megszokott xD-kártyák mellett az microSD-változatok fogadására is, ezen felül a 48 megabájtnyi belső memóriát tartalmazó FE-4000 kivételével a többi gépben 19 megabájtnyi szükségtár is igénybe vehető.

A négy gép között az optikai képességek terén markáns eltérés mutatkozik, bár a közlemény a várható fogyasztói árakat nem ismertette, ettől függhet, hogy melyik gép mekkora zoomot, illetve mennyire tág látószöget kínál. A széleslátószög tekintetében az FE-5020 a legizmosabb gép, ötszörös zoomra alkalmas lencséi 24 milliméterről indítják a közelítést. Az FE-5020 után közvetlenül a négyszeres zoomoptikával rendelkező FE-4000 következik, mely 26,3 milliméteres gyújtótávolsággal is enged fényképezni, természetesen 35 milliméteres kisfilmes rendszerre átszámolva.

\"\"

A maradék két gép a 128 grammos FE-46 és a 117 grammos FE-26 kezdőlátószöge nem távolít el minket túlságosan el a témától, mindkét gép egyaránt 36 milliméteres gyújtótávolságot kínál, azonban a nagyobb modellszámmal ellátott gép nem áll meg a háromszoros nagyításnál, hanem elmerészkedik a 180 milliméterig, amely ötszörös zoomot eredményez. A duó kétféle üzemóddal is igyekszik a makrófotósok kedvében járni, a normál makró közben zoomolhatunk és vakuzhatunk is, azonban a szupermakró állásban nem, igaz ekkor a 20 centiméter helyett már 5 (FE-26), illetve 3 (FE-46) centiről is éles képet kaphatunk. Az FE-4000 esetében a legkisebb tárgytávolság egyébként 4 centiméter, az FE-5020-tel viszont akár 1 centiméterről is fotózhatunk.

\"\"

Az Olympus a mju-sorozatába Stylus 7010 fényképezőgépét küldi, mely 28 és 196 milliméter között enged minket játszani a gyújtótávolsággal. A fényképezőben a fentebb ismertetett négy géphez hasonlatosan 12 megapixeles CCD-képérzékelő szenzor található, azoktól eltérően azonban a gép nem nélkülözi a fizikailag is jelenlévő rázkódásvédelmet. A fémházas, 125 grammos 7010-ben a gyártó TruePic III képfeldolgozó processzorát találjuk, a gép áramellátásáért lítiumion akkumulátor felel, fotókat az elektronika xD- és microSD-kártyákra egyaránt menthet. Az öt új fényképező valamikor augusztusben kezdheti meg pályafutását a piacon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.