Szerző: Dojcsák Dániel

2009. július 22. 16:15:00

Szeptemberben publikussá válik a Google Wave

A Google I/O konferencia nagy durranása, a Google Wave megváltoztathatja a közös online munkát és a kommunikációt -- állítják sokan. Az e-mail, csoportmunka, fájlmegosztás és az azonnali üzenetküldés tökéletesnek tűnő hibridje a bejelentés óta nem hallatott sokat magáról. Múlt héten viszont 6000 fejlesztő számára megnyílt a lehetőség, hogy birtokba vegyék az új felületet.

Bizonyára milliók jelentkeztek a publikus tesztelési fázisra, s a fejlesztők közül is sokan érdeklődhetnek, de leginkább olyanok kerültek be az első körbe, akik személyesen is részt vettek a Google I/O vagy ahhoz hasonló konferenciákon, tehát elég elhivatottnak tűnnek az új technológiák megismerésében. A jelenlegi kvóta szűkös, de nem sokat várni, hiszen jövő hónapban újabb 20 ezer meghívó megy majd ki, de még szintén csak fejlesztők és szakemberek számára. A geek társadalom természetesen egyből izgatottá vált, s világszerte számos blogon és a Twitteren is azt találgatják, hogy vajon hogyan osztják ki a meghívókat és kiknek.

\"\"A nép számára viszont a nyári szezon után lesz csak elérhető a szolgáltatás. Szeptember 30-án 100 ezer felhasználót engedk be a Google, majd fokozatosan egyre többet. A bevezetés minden valószínűség szerint megegyezik majd a Gmail eredetileg korlátozott, meghívásos rendszerével, ami fokozatosan olvadt fel, s egy idő után egyes régiókban meg is szűnt a meghívási feltétel, illetve a felhasználható meghívók száma naponta újratöltődött minden fióknál.

A fejlesztők korai bevonása természetszerűleg magával hozza azt, hogy a publikus induláskor már számos Wave-widget is elérhető lesz, melyek lehetnek akár játékok, akár szerkesztőeszközök, irodai vagy kommunikációs kiegészítők is. Már most több tucat kiegészítő van fent a rendszerben, de sajnos ezek demóit csak a fejlesztői Wave fiókkal rendelkezők tekinthetik meg. A lista azonban nyitott bárki számára, akár ötleteket is lehet meríteni a meglévő megoldásokból.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 20. 13:49

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.