Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Több mint 20 ezer sornyi forráskódot ad a Linuxnak a Microsoft

Bodnár Ádám, 2009. július 21. 09:47
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Microsoft több mint 20 ezer programsornyi forráskódot adott át a linuxos közösségnek. A nyílt forrású eszközmeghajtók lehetővé teszik a Linux számára hogy nagyobb I/O teljesítményt érjen el, amikor a Microsoft virtualizációs hypervisorán fut.

hirdetés

A Microsoft története során először ad ki forráskódot közvetlenül a linuxos közösségnek, mégpedig GPLv2 licenc alatt. A vállalat a Hyper-V virtualizációs köztesréteg eszközmeghajtóit tette elérhetővé, amelyek használatával a Hyper V-n futó Linux operációs rendszerek teljesítménye növekedhet. A bejelentésre a kaliforniai San Joséban zajló O'Reilly Open Source Convention rendezvényen került sor.

"A stratégiánk az együttműködés javítása a Windows platform és több nyílt forrású technológia között, beleértve a Linuxot is, hogy biztosítsuk a választás lehetőségét, amelyet az ügyfelek elvárnak" -- mondta Sam Ramji, a Microsoft szervertermékekért és fejlesztői eszközökért felelős részlegének platformstratégiai vezetője.

"Az ügyfeleinktől azt halljuk, hogy egyetlen virtualizációs platformot szeretnének használni, a linuxos eszközmeghajtók lehetővé teszik a Linuxot futtató ügyfelek számára, hogy windowsos és linuxos szervereiket egy virtualizációs platformon konszolidálják" -- tette hozzá Tom Hanrahan, a Microsoft Open Source Technology Center vezetője. "A fejlesztéssel az eredeti célunk az volt, hogy segítsük a Linux futását virtuális gépként a Hyper-V-n."

Mindenkinek jó

Ramji szerint a Microsoft, a Linux-disztribútorok és az ügyfelek számára egyformán hasznos, hogy a Linux teljesítménye növekedik olyan virtualizált környezetben,ahol Windows Server a gazda operációs rendszer. A most kiadott forráskódok kernelbe építésével a Linuxok közel natív sebességgel futhatnak Hyper-V alatt, ugyanazokat a szintetikus eszközöket használva, amelyek a virtualizált Windowsok teljesítményét növelik.

A Microsoft fejlesztései elsősorban az I/O teljesítményre lehetnek jó hatással. A Microsoft által Enlightened I/O-nak hívott technológia lényegében nem mást takar, mint a felső szintű kommunikációs protokollok (pl. SCSI) virtualizációt figyelembe vevő implementációját, amelyek révén megkerülhető az eszközemulációs réteg. Ez gyorsítja a kommunikációt, növelve a hálózati, storage vagy éppen grafikus teljesítményt, azonban ezt a vendég operációs rendszernek is támogatnia kell. A jelenleg piacon levő operációs rendszerek közül kizárólag a Windows Server 2008, a Windows Vista és a SUSE Linux támogatja az Enlightened I/O-t, azonban a mostani bejelentés hatására ez a jövőben megváltozhat és az összes Linuxba bekerülhet a támogatás.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.