Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 21. 09:47

Több mint 20 ezer sornyi forráskódot ad a Linuxnak a Microsoft

A Microsoft több mint 20 ezer programsornyi forráskódot adott át a linuxos közösségnek. A nyílt forrású eszközmeghajtók lehetővé teszik a Linux számára hogy nagyobb I/O teljesítményt érjen el, amikor a Microsoft virtualizációs hypervisorán fut.

A Microsoft története során először ad ki forráskódot közvetlenül a linuxos közösségnek, mégpedig GPLv2 licenc alatt. A vállalat a Hyper-V virtualizációs köztesréteg eszközmeghajtóit tette elérhetővé, amelyek használatával a Hyper V-n futó Linux operációs rendszerek teljesítménye növekedhet. A bejelentésre a kaliforniai San Joséban zajló O\'Reilly Open Source Convention rendezvényen került sor.

\"A stratégiánk az együttműködés javítása a Windows platform és több nyílt forrású technológia között, beleértve a Linuxot is, hogy biztosítsuk a választás lehetőségét, amelyet az ügyfelek elvárnak\" -- mondta Sam Ramji, a Microsoft szervertermékekért és fejlesztői eszközökért felelős részlegének platformstratégiai vezetője.

\"Az ügyfeleinktől azt halljuk, hogy egyetlen virtualizációs platformot szeretnének használni, a linuxos eszközmeghajtók lehetővé teszik a Linuxot futtató ügyfelek számára, hogy windowsos és linuxos szervereiket egy virtualizációs platformon konszolidálják\" -- tette hozzá Tom Hanrahan, a Microsoft Open Source Technology Center vezetője. \"A fejlesztéssel az eredeti célunk az volt, hogy segítsük a Linux futását virtuális gépként a Hyper-V-n.\"

Mindenkinek jó

Ramji szerint a Microsoft, a Linux-disztribútorok és az ügyfelek számára egyformán hasznos, hogy a Linux teljesítménye növekedik olyan virtualizált környezetben,ahol Windows Server a gazda operációs rendszer. A most kiadott forráskódok kernelbe építésével a Linuxok közel natív sebességgel futhatnak Hyper-V alatt, ugyanazokat a szintetikus eszközöket használva, amelyek a virtualizált Windowsok teljesítményét növelik.

A Microsoft fejlesztései elsősorban az I/O teljesítményre lehetnek jó hatással. A Microsoft által Enlightened I/O-nak hívott technológia lényegében nem mást takar, mint a felső szintű kommunikációs protokollok (pl. SCSI) virtualizációt figyelembe vevő implementációját, amelyek révén megkerülhető az eszközemulációs réteg. Ez gyorsítja a kommunikációt, növelve a hálózati, storage vagy éppen grafikus teljesítményt, azonban ezt a vendég operációs rendszernek is támogatnia kell. A jelenleg piacon levő operációs rendszerek közül kizárólag a Windows Server 2008, a Windows Vista és a SUSE Linux támogatja az Enlightened I/O-t, azonban a mostani bejelentés hatására ez a jövőben megváltozhat és az összes Linuxba bekerülhet a támogatás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról