:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 20. 10:24

Nem teszi magát alapértelmezett böngészővé az IE8

Az Európai Bizottság monopolvádaira reagálva a Microsoft megváltoztatja az Internet Explorer 8 viselkedését, a böngésző egy augusztusban települő frissítés után nem változtatja meg a PC alapbeállításait.

Az Internet Explorer első indításakor eddig kérdezés nélkül átvette az alapértelmezett böngésző szerepét, hamarosan azonban már tisztelettel bánik a korábbi beállításokkal -- adta hírül blogjában az IE fejlesztőcsapata. Az IE8 első indulásakor expressz telepítés és egyéni beállítások közül lehetett választani, a szoftver pedig expressz telepítés esetén kérdés nélkül alapértelmezett böngészővé vált. Ezt az Opera és a Mozilla is kifogásolta.

Ha valakinek az IE8 első indításakor nem az Internet Explorer az alapértelmezett böngészője, a szoftver nem teszi magát kérdés nélkül azzá, hanem először rákérdez, hogy a felhasználó szeretné-e ezt, és felajánlja a beállítások importálását is, még akkor is, ha expressz telepítést választott valaki. Azoknál a felhasználóknál, akiknek korábban is az Internet Explorer volt az alapértelmezett böngészőjük, az IE8 továbbra is alapértelmezett marad.

A Microsoft nem módosítja az Internet Explorer kódját, hanem egy augusztusban érkező frissítés keretén belül építi be ezt a módosítást a programba. A változás nem csak azokat érinti, akik az IE8-at először kezdik használni Windows XP vagy Vista alatt, hanem azokat is, akik majd Windows 7-re frissítik operációs rendszerüket, ennek ugyanis része az Internet Explorer 8 (kivéve Európában).

Amint arról a HWSW is beszámolt, az Európai Bizottság szerint a Microsoft tisztességtelen előnyhöz jutott a böngészőpiacon azáltal, hogy az Internet Explorert a Windows részévé tette. Konkrét  ítélet eddig még nem született az ügyben, de a Microsoft tavasz óta igyekszik \"jó fiúként\" viselkedni, alighanem ennek jegyében történt a mostani változás is. A cég az Európában forgalomba kerülő Windows 7-változatokból teljesen kihagyja az Internet Explorert, a felhasználóknak utólag kell beszereznie a böngészőt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.