:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 16. 09:44

Az olcsó PC-kre bukik a lakosság

A vártnál jóval kisebb mértékben zsugorodott a PC-piac a második negyedévben. A továbbra is szenvedő Dell szállításait befogta az Acer, a tajvaniak a következő negyedévben szinte biztosan a második legnagyobb PC-szállítóvá válnak a HP mögött.

Jóval kisebb mértékben estek vissza a PC-eladások a második negyedévben mint ahogy azt az elemzők várták. A Gartner korábban 9,8 százalékos visszaesést jósolt és végül 5 százalékos csökkenést mért, az IDC 6,1 százalék helyett pedig a piac 3 százalékos zsugorodásáról számolt be. A Gartner szerint a második negyedévben 68,1 millió PC talált gazdára, az IDC 66,3 millió gép eladását becsülte. A két cég eltérő módszerrel méri az eladások alakulását, ez okozza a különbséget a számokban.

A két elemzőcég egyetért abban, hogy az első negyedévben a készletek feltöltése némileg torzította az  adatokat, de a második negyedévben ez a hatás már alig volt érzékelhető. Az eladások minden régióban elérték vagy meghaladták a várakozásokat, az Egyesült Államokban és Ázsiában a vártnál jobban alakult a forgalom, de az EMEA régióban továbbra is gyengeség jellemezte a piacot, itt 10 százalék felett csökkentek az eladások. A legrosszabbul Közép-Európa teljesített, a Gartner szerint itt majdnem 30 százalékos volt a PC-piac zuhanása.

A notebookok szegmense továbbra is nőtt, elsősorban az olcsó konfigurációk és a netbookok sikere miatt. Az IDC és a Gartner is egyetért abban, hogy a vártnál jobb második negyedéves számok a fogyasztói eladásoknak köszönhetők csak, a vállalati PC-piac továbbra is padlón van és 2011-ben várható csak növekedés ebben a szegmensben. Az iskolakezdési szezon és a karácsony a második félévben tovább erősítheti a fogyasztói keresletet, ennek hatására az év végén már akár növekedés is lehet a piacon, ez azonban csak a darabszámokban érhető tetten, mivel a recesszió miatt az olcsóbb konfigurációk váltak a vevők kedvenceivé.

Folytatódik az Acer menetelése

Ami a gyártók versenyét illeti, világszinten továbbra is a HP maradt az élen, a cég a csökkenő piacon is növelni tudta eladásait, az Egyesült Államokban és Európában egyaránt jól teljesített. Az egykoron világelső Dell forgalma hatalmasat esett, a cég második helyét már komolyan fenyegeti az Acer. A Gartner adatai szerint a Dell részesedése a globális piacon 13,6 százalék volt, az Aceré 13,5 százalék. A tajvani cég a nehéz körülmények ellenére is 34 százalékkal növelte forgalmát éves szinten, amennyiben ez így folytatódik, a harmadik negyedévre megelőzi a Dellt és a második legnagyobb PC-gyártóvá válik.

A világpiacon a negyedik helyet a Lenovo tartja, az ötödik pedig a Toshiba, amely a Gartner szerint 10 százalékkal növelte eladásait éves szinten. Nem meglepő módon a válság a piac koncentrációját hozta, az öt legnagyobb szállító az eladások 60 százalékát adta, míg egy évvel korábban még csak 55 százalékot. Összességében tehát jól teljesítettek azok a cégek, amelyek széles portfólióval vannak jelen a fogyasztói notebookok szegmensében.

Apple helyett HP-t, Acert, Toshibát vesznek az amerikaiak

Az elemzők által kiemelten figyelt amerikai piacon jelentős átrendeződést okozott a válság. A 3 százalékkal csökkenő piacon továbbra is a Dell a legnagyobb PC-szállító, de 26 százalékos részesedését már erőteljesen megközelítette a HP, amely 25,7 százalékot szerzett a Gartner szerint. Remek teljesítményének köszönhetően a harmadik helyre jött fel az olcsó PC-ket szállító Gateway-t felvásárló Acer, a vállalat 74 százalékkal több PC-t adott el mint egy éve. A negyedik pozíciót erőteljes növekedéssel a Toshiba szerezte meg, az Apple pedig visszacsúszott az ötödik helyre, mindössze 1,2 millió gépet eladva. A cupertinói cég egy éve még a harmadik legnagyobb PC-gyártó volt az Egyesült Államokban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.