Szerző: Dojcsák Dániel

2009. július 15. 13:53

A magyar fejlesztők még kimaradnak a Windows Mobile piactérről

Alig két hét múlva a fejlesztők elkezdhetik feltölteni alkalmazásaikat a Windows Marketplace for Mobile oldalaira. A Windows Mobile 6.5 őszi bemutatkozása egyre közelebb van, de egyelőre csak 29 kedvezményezett ország számára. Magyarország sajnos nincs köztük.

Július 27.

Todd Brix, a Microsoft mobil platformjáért felelős vezetője a mai napon egy blogbejegyzésben tudatta a világgal, hogy július 27-től a kiválasztott 29 országban elkezdődhet a Windows Mobile alkalmazások nevezése a piactérre. A nagyobb fejlesztőkkel a Microsoft már korábban felvette a kapcsolatot, s mind az üzleti, mind a konzumer alkalmazások területén komoly kínálattal készülne a cég a Windows Mobile 6.5 indulásának napjára időzített piactér nyitására. Sőt, hamarosan a Microsoft meghirdet egy fejlesztői versenyt is, aminek a fináléja szintén a \"nagy napon\" lesz.

Brix elmondása szerint fontosnak tartották, hogy a felhasználók és a mobilra fejlesztők is elégedettek legyenek az újonnan megjelenő felülettel. A cél, hogy a felhasználók egyszerűen találhassák majd meg a kívánt alkalmazásokat, könnyedén vásárolhassanak és tölthessenek le, miközben a fejlesztők számára is kellemessé kell tenni a programjaik jóváhagyatásának folyamatát.

A július 27-i dátum bejelentésén túl a bejegyzés arról is beszámol, hogy idén év végére a Windows Mobile 6.0, illetve a 6.1 is támogatottá válik, azaz a fejlesztők egy helyen érhetnek el több mint 30 millió felhasználót, akik jelenleg Windows Mobile operációs rendszerrel működő eszközöket használnak. A Microsoft bevezet egy Windows Marketplace Business Center változatot is, ahol kifejezetten a vállalati környezetben használatos szoftverek kerülnek majd lajstromba iparáganként és funkciónként egyaránt szétválogatva.

Év végére jöhet máshová is

A magyar fejlesztők számára viszont rossz hír, hogy a kezdő 29 ország között hazánk nem szerepel, így egy ideig tőlünk nem lehetséges szoftvereket feltölteni, s előfordulhat, hogy az induláskor sem leszünk még támogatva, így a letöltőközpont használatára is várni kell. A bejegyzéshez tartozó kommentárok között a Microsoft egyik alkalmazottja révén ígéretet tett arra, hogy az induló országok mellett hamarosan a világ többi részére is terjeszkedik a szolgáltatás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról