Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A nagyvállalati felhasználók már nyáron megkapják a Windows 7-et

Bodnár Ádám, 2009. július 13. 09:47
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Microsoft állítólag már értesítette partnereit, hogy a nagyvállalati licencvásárlók közel három hónappal a kiskereskedelmi premier előtt elérhetik a Windows 7 Enterprise változatát.

hirdetés

Egyes mennyiségi licencvásárlók már a nyáron megkaphatják a Windows 7 végleges változatát -- olvasható az All About Microsoft blogban, amelyet a ZDNet egyik újságírója, Mary-Jo Foley vezet. A redmondi vállalattal foglalkozó blog szerint a cég július 10-én értesítette partnereit arról, hogy az augusztus 31-ig Software Assurance konstrukcióban mennyiségi licencet vásárló ügyfelek augusztus 1-től jogosultak a végleges Windows 7 Enterprise használatára a PC-iken.

A Microsoft a Windows Vista megjelenésekor is hasonló megoldást választott, a mennyiségi licencvásárló vállalati ügyfelek jóval a hivatalos kiskereskedelmi rajt előtt már használhatták a szoftvert. A Microsoft korábbi bejelentése szerint a Windows 7 október 22-én kerül kereskedelmi forgalomba, Magyarországon pedig október 31-én mutatkozik be.

Kész a végleges kód?

A világ legnagyobb szoftvercége a múlt héten nevezte ki a Windows 7 fejlesztéséért felelős Steven Sinofskyt a Windows-üzletág élére és egyben megerősítette, az új operációs rendszer végleges kódja még júliusban gyártásba megy (RTM). A magyar Windows 7 blog szerint a végleges, 7600-as build már kiszivárgott az internetre, és felbukkant a fájlcserélőkön. Ez a verzió már nem működik a bétához és RC-hez kiadott kulcsokkal és legfeljebb 30 napig használható, mint ahogy a kereskedelmi forgalomba kerülő operációs rendszer is, amelyet a telepítéstől számított 30 napig lehet aktiválni. A Microsoft valószínűleg a ma kezdődő Worldwide Partners Conference rendezvényén jelenti be hivatalosan, hogy elkészült a szoftver. (Olvasónk jelezte, hogy a kiszivárgot 7600-as build nem a végleges, bővebb információ a hozzászólásokban.)

A Windows 7 a Vistához hasonlóan számos változatban elérhető lesz azonban a Microsoft szerint a Home Premium, a Professional és az Ultimate változat lefedi szinte az összes ügyféligényt, így a cég ezek népszerűsítésére koncentrál majd. Ezek mellett elérhető lesz a Home Basic változat (a fejlődő piacokra), a nagyvállalatoknak szánt, csak mennyiségi licencben kapható Enterprise, illetve a netbookokra szánt Starter. Az egyes verziók közti különbségekről a Windows 7 blog ad kimerítő tájékoztatást.

A Windows 7-tel együtt természetesen a szerverváltozat, a Windows Server 2008 R2 is elkészül, ennek kódját szintén július végén zárja le a Microsoft. A Windows Server 2008 R2 kereskedelmi bevezetése egybeesik a Windows 7-tel, ez is október 22-től lesz kapható, Magyarországon pedig október 31-én jelenik meg.

Tízből hat cég kihagyná?

A windowsos felügyeleti szoftvereket fejlesztő ScriptLogic több mint 1100 válaszadó bevonásával készített felmérése szerint a cégek közel kétharmada egyelőre nem tervezi a Windows 7 bevezetését. A megkérdezettek 5 százaléka még az idén áttér az új operációs rendszerre, harmaduk pedig 2010 végéig fogja bevezetni az új operációs rendszert. Az áttérés legfőbb kerékkötője az idő- és erőforráshiány, amelyet a megkérdezettek 42 százaléka nevezett meg, a második legfontosabb pedig az alkalmazáskompatibilitás. A felmérés szerint a cégek 37 százaléka véli úgy, hogy az új szoftverbevezetések elhalasztásával vagy éppen kihagyásával jelentős költséget tud megtakarítani.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.