Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 13. 11:58

Elfordul a Symbiantól a Nokia?

Úgy tűnik, gyökeres változásokon megy át a Nokia, ami termékkínálatát is alapjaiban változtatja meg. A Financial Times Deutschland (FTD) értesülései szerint a finnek elfordulnak a Symbiantól, és a Linux-alapú Maemo operációs rendszerrel igyekeznek azt felváltani. Az indoklás egyszerű: a Symbian nem elég versenyképes többé.

HIRDETÉS

Behozhatatlan hátrányban?

A Financial Times Deutschland úgy tudja, hogy a Nokia hamarosan, akár néhány héten belül számos nagy teljesítményű készüléket dob piacra Maemóval, melyek kétségtelenül okostelefonok lesznek. A Maemo nem újdonság a Nokia számára, a platformot évek óta fejleszti a cég, eredetileg internetcentrikus tablet zsebszámítógépei számára, melyek azonban nem arattak általános piaci sikert. A Maemo egy nyílt forrású projekt, mely leginkább a Debian alkotóelemeire építkezik, és szabadon elérhető fejlesztőeszközökkel bárki készíthet rá alkalmazásokat.

Az FTD forrása szerint a magyarázat az, hogy a \"Symbian túlságosan is nehézkes, hogy a modern operációs rendszerekkel lépést tudjon tartani\", amire a cégnek \"reagálnia\" kell. Erre utalnak a piaci adatok, melyek alapján a Nokia teret veszít legfőbb riválisaival, a BlackBerryket forgalmazó Research In Motionnel és az Apple-lel szemben. A vállalat tegnap jelentette be stratégiai együttműködését a Microsofttal, mely az okostelefonok piacán jelenleg lendületet vesztett cégek szövetsége a RIM és az Apple megállítására.

Az okostelefon-piac közel felét továbbra is uraló Nokia a versenyképesség vesztését már korábban érzékelte, valószínűleg ez vezérelte a Symbian tavalyi 264 millió eurós felvásárlását, valamint azt a lépést, hogy a Linuxhoz hasonló fejlesztési modell elérése érdekében részlegesen megnyissa a forráskódot - a vállalat igyekezett kezébe venni a Symbian platform sorsát.  Az FTD forrásai alapján azonban úgy tűnik, a Nokia hamar kiábrándult a Symbianból, a cikk címe is úgy szól: a Nokia elvesztett a Symbian iránti bizalmát. A mobilgyártó a megszokott vállalati politikának megfelelően természetesen nem kommentálja az értesüléseket.

A probléma jelentős részben technikai természetű: a Symbian kódja két évtizedes, az eltelt idő alatt rendkívüli módon megduzzadt és komplexszé vált, és a rendszermag átdolgozása hatalmas erőfeszítéseket igényelne. Mindez megakadályozza a Nokiát abban, hogy megfelelő választ tudjon adni a modern iPhone-ra vagy a rivális gyártók androidos készülékeire - eddigi legjobb próbálkozása az N97. Az Accenture FTD-nek nyilatkozó egy elemzője szerint hosszútávon a mobiltelefonok és számítógépek operációs rendszerei össze fognak olvadni, amihez a Nokiának és le kell fektetnie az alapokat - erre a Symbian nem alkalmas. A hordozható PC-k és mobilok rohamosan közelítenek egymáshoz funkcionalitásban, előbbiek egyre kisebbek, könnyebbek, hosszabb akkumulátoridővel bírnak és olcsóbbak, utóbbiak pedig egyretöbb, korábban kifejezetten PC-s feladatot képesek ellátni a mobil adathálózatokon keresztül - konvergencia, nagy betűkkel.

Megölni nem fogja

Hogy a Nokia fordulása mennyire lesz gyors vagy drasztikus, egyelőre nem tudni, a vállalat ugyanakkor valószínűleg még évekig támogatja párhuzamosan a Symbiant is, hiszen az ilyen készülékek felhasználói tábora 250 milliós, elsősorban vállalati környezetben, és jelentős szoftverfejlesztői partneri hálózat is kiépült. Ennek a bázisnak a bizalmára és támogatására feltétlenül szüksége lesz a cégnek a jövőben is, hogy megtartsa piaci pozícióit, a symbianos telefonok fejlesztései így a közeljövőben még biztosan nem állnak le. A Nokia egyúttal szeretné, ha a Symbian fejlesztési költségeinek egy nagyobb részét vállalják át más gyártók, mint például az éppen nehéz pénzügyi és piaci problémákkal küzdő Sony Ericsson.

A Nokia útkeresésének egész évben mutatkoztak jelei, melyekből a Symbian cégen belüli térvesztését is spekulálni lehetett. A vállalat vezére, Olli-Pekka Kallasvuo már év elején elhintette, hogy cégét élénken foglalkoztatja a már közelgő notebookpiaci belépés, megerősítve ezzel a korábbi pletykákat. A vállalat aztán két hónapja bejelentette stratégiai együttműködését az Intellel, mely kétségtelenül a cég ultrahordozható Atom-platformjának jövőbeni alkalmazásáról szól, de a felek a szintén Linux-alapú netbook operációs rendszer és a Maemo fejlesztéseit is összehangolják, hogy egy közös, szabványos platformot hozzanak létre. Egy hónappal ezelőtt pedig a Nokia Maemóért felelős menedzsere, Quim Gil fogalmazott úgy egy fejlesztői konferencián, hogy a vállalat mainstream platformmá kívánja tenni a Maemót.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 20:07

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.