Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 7. 12:51

Drágább egy régi PC-t üzemben tartani mint újat venni?

A recesszió kiváltotta költségstop miatt a vállalatok egy része elhalasztja a PC-inek lecserélését és a szokásos 3 év helyett megpróbálja azokat akár 4-5 évig is használni. Egy friss felmérés szerint azonban ez akár drágább is lehet mint újakat venni.

Ökölszabály, hogy a számítógépek a használati idővel egyre gyakrabban romlanak el. A Gartner 2006-os adatai szerint a működésük első évében a PC-k átlagosan 15 százaléka megy tönkre, második évben 18 százalékuk, a harmadik évben pedig 20 százalékuk. A Techaisle márciusban elvégzett, hét országra kiterjedő felmérése szerint egy három évesnél idősebb PC-t átlagosan 1,6-szor többe kerül javítani mint egy három évesnél fiatalabbat, az ilyenkor már rendszerint nem garanciális gépek egyszeri javítása országtól függően akár 320-400 dollár is lehet alkalmanként.

A javítást nem csak az drágítja meg, hogy a 3 évesnél öregebb PC-k között csak elvétve akad garanciális, hanem sokszor az is, hogy az idős számítógépekhez nehezebb, drágább lehet alkatrészt beszerezni -- gondoljunk csak például a memóriákra, a régi DDR DIMM modulok ma már jóval drágábbak a DDR2-nél. Az idős PC-kben a hálózati vezérlő, az alaplap és a tápegység adja meg magát a legtöbbször -- derül ki a Techaisle adataiból, amely szerint az öreg PC-kkel a szoftveres problémák is gyakoribbak, sűrűbben fordulnak elő összeomlások és vírusfertőzések is.

Az új PC-k vásárlása mellett nem csak az szól, hogy nagyobb teljesítményűek a régieknél, hanem olyan funkciókat is tartalmazhatnak, amely egyszerűbbé és így olcsóbbá teszi az üzemeltetésüket, ilyen például az Intel vPro technológiája, amely akár kikapcsolt állapotban is lehetővé teszi a távoli menedzselést, hibakeresést és -javítást. Emellett nem elhanyagolható tényező a friss számítógépek kisebb energiafelhasználása sem, amelyet takarékosabb alkatrészekkel és hatékonyabb tápegységgel érnek el a gyártók. Egy korszerűtlen PC-kből álló vállalati PC-flotta fogyasztása jelentős költségtétel.

A Lenovo adatai szerint is jóval drágább a három évesnél idősebb PC-k fenntartása, a vállalat nem csak a javításokkal, hanem a leállás miatt kieső termelékenységgel is számolva azt állítja, egy öt éves PC éves fenntartási költsége megközelíti egy új gép árát és első éves üzemeltetési költségét. A Lenovo úgy számol, egy hiba kijavítása átlagosan mintegy 130 eurós költséget jelent, ehhez jön hozzá a kiesett termelékenységből származó költség, ami iparágtól függően 150-900 euró közé tehető. A cég -- érthető módon -- szintén arra próbál rávilágítani, a túlságosan öreg, \"elhasznált\" PC fenntartása aránytalanul drága lehet, így egyáltalán nem biztos hogy a régi gépek lecserélésének elhalasztása jó módszer a takarékoskodásra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról