Szerző: Koi Tamás

2009. július 7. 10:06

Jövő hétfőn kész lehet a Windows 7

Pár nap múlva lezárulhat a Microsoft soron következő kliens operációs rendszerének, a Windows 7-nek a fejlesztése, legalábbis ezt állítja több weboldal egy magát jól értesültnek tartó blog információi alapján. Az \"aranykód\" megszületése után ettől függetlenül több mint három hónap múlva kerül csak forgalomba az új operációs rendszer.

A GeekSmack.net egy a Microsofthoz közel álló forrástól úgy tudja, hogy a Windows 7 kész kódja, az úgynevezett \"Release to Manufacturing\" (RTM) változat július 13-án készül el, ezután kezdődik az operációs rendszer terjesztése, illetve az adathordozók gyártása. Mivel a Windows 7 csak október 22-től forgalmazható, ezzel a logisztikai döntéssel több hónapjuk marad a PC-gyártóknak arra, hogy felkészüljenek az új operációs rendszer bevezetésére. A felkészülési időszak még így is jóval rövidebb, mint a Windows Vista esetében, melynél az RTM-változat 2006. november 8-án készült el, a kiskereskedelmi forgalmazás azonban csak 2007. február végén kezdődhetett meg.

A Windows 7 a Vistához hasonlóan számos változatban elkészül, azonban a Microsoft szerint a Home Premium, a Professional és az Ultimate változat lefedi szinte az összes ügyféligényt, így a cég ezek népszerűsítésére koncentrál majd. Ezek mellett elérhető lesz a Home Basic változat (a fejlődő piacokra), a nagyvállalatoknak szánt, csak mennyiségi licencben kapható Enterprise, illetve a netbookokra szánt Starter.

A Windows 7-tel együtt természetesen a szerverváltozat, a Windows Server 2008 R2 is elkészül, ennek kódját szintén július végén zárja le a Microsoft, a kereskedelmi bevezetés pedig október 22-én kezdődik -- Magyarországon azonban pár nappal később, csak október 31-én kerül forgalomba az operációs rendszer.

Az RTM-kód megjelenésének alighanem a jövő héten kezdődő, New Orleans-i Worldwide Partner Conference adja az apropóját. A kész kódot várhatóan elsőként az MSDN- és TechNet-előfizetők próbálhatják majd ki -- akár pár héten belül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról