Szerző: Koi Tamás

2009. július 2. 15:25

Heteken belül itt a Firefox 3.5.1

Alig adta ki böngészőjének új verzióját a Mozilla, máris arról tájékoztatta a cég a külsős fejlesztőket, illetve a nyilvánosságot, hogy a programozók gőzerővel dolgoznak a Firefox 3.5 első hibajavításán. A Firefox 3.5.1 július közepén-végén érkezhet, és három kritikus hibát biztosan kijavít majd. Ebből legalább egy olyan, amelyre már a 3.5-ös verzió megjelenése előtt egy héttel megvolt a javítás.

\"Ennek a kiadásnak az a célja, hogy gyorsjavítást kínáljon azokra a lefagyásokra és más hibákra, melyek miatt majdnem el kellett halasztanunk a megjelenést\" -- idézi a ComputerWorld a Mozilla egyik nyilvános fejlesztői értekezletén elhangzottakat. Az információk szerint legalább három kritikus hibáról van szó, ezek közül az egyikre már a végleges Firefox 3.5 megjelenése előtt egy héttel kész volt a javítás, a Mozillát azonban sürgette a határidő: a fejlesztők a második negyedévre ígérték a Firefox 3.5 megjelenését, a program ráadásul így is csak az utolsó pillanatban vált elérhetővé.

A három kritikus hibából legalább egy az elődjénél jóval gyorsabb, TraceMonkey fantázianevű JavaScript-motort érinti -- ez az a komponens, melynek fejlesztése a leghosszabbra nyúlt, és mellyel kapcsolatosan komolyan felmerült belső körökben, hogy a hibák miatt végül kihagyják a végleges verzióból. Az efféle gyorsjavítások egyébként nem teljesen szokatlanok a Mozillától: a Firefox 3.0.1 nem egészen egy hónappal a Firefox 3.0 tavaly június 19-i debütálása után érkezett.

A Firefox 3.5 tegnapelőtti megjelenését nem kísérte különösebb felhajtás, így bár a programot az első másfél napban 6,5 milliószor töltötték le a Mozilla szervereiről, nem tudta megismételni közvetlen elődje sikerét: a Firefox 3.0 már az első 24 órában túl volt a 8,3 millió letöltésen. A program letöltési számlálója jelenleg 7,5 milliónál tart, így van még rá esély, hogy a Firefox 3.5 népszerűsége a megjelenést követő három napban megelőzi az Apple Safari 4-ét, melyet 11 millióan töltöttek le számítógépükre az első 72 órában.

A Firefox 3.5 Windows, Linux és Mac platformokra érhető el több mint 70 nyelven a Mozilla letöltési oldaláról. A 3.5.1-es verzó minden bizonnyal az eddigi gyakorlat szerint automatikus és manuális frissítésként is elérhető lesz a böngészőn belül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról