:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. június 30. 16:43

Bezárta egyik videós hirdetési hálózatát a Yahoo

Megszűnik a Maven Advertising Network, a Yahoo által birtokolt videós hirdetési hálózat. A felvásárlás után mindössze 17 hónapig életben maradó szolgáltatás nem hagyott mély nyomot az internetes reklámpiacon.

Iparági forrásokra hivatkozva a Techcrunch adott hírt ma először arról, hogy a Yahoo a Maven Networköt használó ügyfeleinek emailben jelentette be, hogy felhagy a platform fejlesztésével, s 2010-től pedig megszűnik a jelenlegi verzió támogatása is. A Yahoo a techblog értesüléseire reagálva egy közleményben viszont azt írja, hogy a Maven technológiájának nagy részét integrálták saját belső videós hirdetési platformjukba, s a cég cáfolja, hogy a Maven bezárása újabb elbocsátásokat jelentene.

A mentegetőzés viszont kissé hiteltelenné válik azáltal, hogy nyolc hónapon belül ez a harmadik Yahoo tulajdonú videószolgáltatás ahol lehúzzák a redőnyt. Érdekes módon a videós hirdetés minden más nagy online szereplő háza táján kiemelt szerepet kap, s mindenki azt gondolja, hogy ez az a terület, ahol az új bevételek teremnek majd. Abban mindenki kiegyezik, hogy a televíziós hirdetési piac csökkenőben van, s a régi típusú lineáris tévészolgáltatáshoz kapcsolódó reklámok helyét az online veheti át. A hirdetők számára pedig a leginkább értelmezhető alternatíva az online videó lehet, hiszen ezt tudják leginkább megfeleltetni a korábbi gyakorlatnak. Az amerikai piac nagy ászai, mint az AOL vagy az MSN szintén ide helyezik a legnagyobb fókuszt az elkövetkezendő időkben.

Természetesen előfordulhat az is, hogy a Yahoo valóban csak kiszipolyozta a Maven-ben rejlő lehetőségeket, s az integráció révén központosítva élvezi annak előnyeit. \"A Maven Technologies 2008-as felvásárlása óta a cég fontos szerepet játszott a videós stratégiánkbán, hiszen lényeges tudást és alapvető technológiákat szereztünk meg, ami segítette a Yahoo-t, hogy fejlessze a fogyasztói és hirdetési kínálatát.\" -- írja a Yahoo közleményében. A Yahoo közlése szerint az átvett technológiák szerepet kaptak a saját online videóhirdetési rendszerükön túl a Yahoo Video Player fejlesztésében is.

A három videós szolgáltatás egymás utáni bezárását a Yahoo úgy kommentálta, hogy a bejelentéseket megfontolt döntések előzték meg, s ennek ellenére a videó továbbra is kiemelt prioritást élvez, s további fejlesztések és befektetések várhatóak ezen a területen. Egyes alkalmazások bezárásából nem lehet komolyabb következtetéseket levonni, hiszen 2008 negyedik negyedéve óta a Yahoo 20 különböző szolgáltatás bezárását jelentette be, többek között olyanokét, mint a Yahoo! 360, a GeoCities, a My Web vagy a Yahoo! Briefcase. A meglévő termék illetve szolgáltatás portfólió viszont ezek ellenére továbbra is üzemel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.