Szerző: Koi Tamás

2009. június 30. 14:54

Tartotta ígéretét a Mozilla: itt a végleges Firefox 3.5

Bár a Mozilla weboldalán még nem szerepelnek a frissítésről információk, az FTP-tárhelyen már elérhető a Firefox webböngésző új, 3.5-ös verziója. A Mozilla tehát nem talált komoly hibát a múlt hét közepétől elérhető harmadik kiadásra jelölt változatban, a telepítőcsomagokat összehasonlítva ez lett változatlan formában a végleges verzió.

Az új Firefox tesztelése tavaly novemberben kezdődött, a fejlesztők -- akkor még Firefox 3.1 néven --  egy elsősorban gyorsabb, biztonságosabb böngészőt ígértek, melynek az eredeti tervek szerint még tavaly év végén kellett volna megjelennie. A program fejlesztése azonban nem haladt a várt ütemben, az új funkciók közül leginkább éppen a gyorsabb, TraceMonkey fantázianevű JavaScript-motorral gyűlt meg a programozók baja, így végül több béta sem tudott időben megjelenni, a végleges kód debütálását pedig kénytelen volt a második negyedév végére tolni a Mozilla.

A böngészőből végül közvetlen elődjéhez, a 3.0-s verzióhoz hasonlóan összesen nyolc publikus tesztváltozat készült, a fejlesztők közben ráadásul a verziószámot is megnövelték 3.1-ről 3.5-re, hogy ezzel is hangsúlyozzák az újdonságok jelentőségét. A program fejlesztése a finisben végül rendkívüli módon felgyorsult: csak júniusban négy tesztváltozat jelent meg az új Firexoból, beleértve a három kiadásra jelölt változatot, melyek alig több mint egy hét alatt készültek el.

A Firefox 3.5 hét  hónapig tartó fejlesztői fázisa alatt a Mozilla böngészője összességében tovább tudta növelni böngészőpiaci részesedését, elsősorban a még mindig toronymagasan piacvezető Internet Explorer kárára. Időközben új verzió jelent meg a Microsoft böngészőjéből is, a Google Chrome pedig két főverziót is ugrott, igaz utóbbi esetében a gyors verziószám-növekedést alig tükrözi a ténylegesen fontos fejlesztések implementálása. A Firefox 3.5 fejlesztése alatt az Apple is kiadta a Safari webböngésző új verzióját, valamint elkészült az elhanyagolható piaci részesedéssel bíró Opera következő generációs változatának első próbaverziója.

A Mozilla új webböngészője Windows, Linux és Mac platformokra elérhető a cég FTP-oldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról