Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 30. 09:50

Androidos MID-et készít a Dell

A Wall Street Journal értesülései szerint a Dell egy hordozható internetes eszközön dolgozik, amelyen Google Android operációs rendszer fut. A készüléket kimondottan webezésre szánja a vállalat, telefonálni nem is lehet majd vele -- állítja a WSJ.

Az amerikai üzleti lapnak név nélkül nyilatkozó források szerint a szóban forgó eszközt tavaly kezdte el fejleszteni a Dell, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a zenelejátszók piacán nem lesz esélye sem az Apple ellen, így a mérnököket átcsoportosították és megkezdték több okostelefon fejlesztését. A Wall Street Journal korábbi értesülései szerint a Dellnél két prototípust készítettek a mérnökök, egyik egy QWERTY-billentyűzetes, a másik pedig érintőképernyős.

Ezeket a terveket azonban sutba dobta a Dell, mivel a szolgáltatók első reakciói nem voltak éppen pozitívak a készülékekkel kapcsolatban. Úgy hírlik, a készülék vagy készülékek semmi különlegeset nem tudtak felmutatni a jelenleg piacon levő windowsos okostelefonokhoz képest, ezért a Dell úgy döntött, jelentősen áttervezi őket hogy meg tudja különböztetni magát a versenytársaktól. A vállalat idén tavasszal Ain McKendricket nevezte ki a mobil eszközökért felelős részleg élére, aki alapítója volt a Palmnak, majd később számos mobil számítástechnikában érdekelt vállalatnál dolgozott.

Korábban már többször felreppentek olyan információk, melyek szerint a Dell Android-alapú készülékeket tervez megjelentetni, köztük egy netbookot és egy okostelefont. Márciusban Michael Dell egy tajvani látogatásakor maga is megerősítette, hogy vállalatának okostelefonja a belső ütemterveknek megfelelően meg fog jelenni, azonban arról egy szót sem szólt, hogy ez mikor esedékes. A WSJ úgy tudja, a Dell által fejlesztett készülék ARM processzort használ, érintőkijelzős és némileg nagyobb az iPhone-nál és az iPod touchnál.

Az okostelefon-üzletből egyik PC-gyártó sem akar kimaradni. A fogyasztói piacon az utóbbi időben -- főleg az iPhone-nak köszönhetően -- divatba jöttek ezek a készülékek, a vállalatoknál pedig jól eladhatóvá, bizonyos esetben pedig nélkülözhetetlenné váltak azáltal, hogy a segítségükkel egyes alkalmazottak képesek távolról is hatékony munkát végezni, e-mailezni, adatokat küldeni és fogadni. A nagy PC-gyártók ma már a Dell kivételével mindannyian kínálnak okostelefont, beleértve a HP-t, az Acert, a Lenovót és persze az Apple-t.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról